Bu adam bütçeden başka bir şey bilmez mi demezseniz bu yazımızda 2015 bütçesine başlayacağız. Peki, siz bütçe nedir? nasıl bir şeydir? hayatımızla geleceğimizle ne ilgisi var biliyor musunuz? Herkes bütçe konusunda ilk yardım konusunda salgın hastalıklardan korunma konusunda trafik kurallarına uyma konusunda bazı şeyleri ve hatta gerekli bilgileri yeterli düzeyde bilmek zorundadır. Eğer bilmezse ne olur diye bir soru sorar gibisiniz. Hemen cevabını verelim. Ne olur biliyor musunuz? Şimdi ne oldu ise o olur. Atatürk gününde 80 Kuruş olan bir yabacı para bu gün itibari ile2.268.800 TL dir yani 2.268.800.00: 80= 2.836.000 defa paramız düşman paralarına ezdirilmiştir. Gördünüz mü bütçe ile ilgilenmediğimiz zaman neler neler oluyormuş.

Şimdi bütçeyi tanımlayarak yazımıza devam edelim.

Bütçe: 1-Devletin, bir kuruluşun, bir aile veya bir kimsenin gelecekteki belirli bir süre için tasarladığı gelir ve giderlerinin tümü

2-. Devlet ve öteki kuruluş veya toplulukların belirli bir dönem içindeki gelir ve giderlerinin oranlama niceliklerini önceden belirleyen, onaylayan ve bu işlemlerin yapılmasına izin veren kanun veya karar

Bu tanımlamalardan anlıyoruz ki bütçede gelir ve giderler yer alacak giderlerin nerelere ne kadar yapılacağı belirlenecek bu belirlenen miktarlar kanunlara bağlanacak ve devletin en yetkili kişisi tarafından onaylanacak.

Dikkat edilirse bu tanımlamalarda milletin nasıl soyulacağı ne kadar soyulacağı yok. Devletin insanı nasıl soyacağı bu tanımlamalarda yok. Ama 14 Mayıs 1950 tarihinden bu yana bütçelerimizde milletin nasıl ve ne kadar soyulacağı milletin soyularak elde edilecek gelirlerin nasıl sağa sola harcanacağı gösterilmiştir.

Sanmayın ki bu yargıları ben yazıyorum. Benim kafamın altından çıkıyor. Hayır. Bunun böyle olduğunu bize söyleyen Cumhuriyetimizin ikinci kurucusu İsmet İnönü’dür. İnönü 5 Aralık 1957 de Menderes hükümetini bütçe konusunda yerden yere vuran tarihi bir konuşma yapmıştır. Bu konuşmasında aynen şöyle demektedir

“Hükümet herkesin gözünün içine bakarak, gelirini giderini şuraya buraya dağıtıp, DENK olmayarak hazırladığı bütçeleri DENK diye getirip ilan etmektedir.”

Bu tarihi tespit o günden bu yana geçerli ve doğrudur. Hükümetler hep açık bütçeler hazırlamakta açık bütçelerin kapatılması için basılan paralarla milletin gelirleri ceplerinden alınmakta hayat çekilmez derecede zamlanmakta milletimiz fakru zarurete sürüklenmektedir. Milletimiz Bütçe kanunları açık yapılarak TBMM ve hükümetleri tarafından ihanete uğramıştır. Bu ihanet ise bu gün doğuda güneyde, Soma’da, anarşi batağında, Afyon cephaneliğini patlamasındaki şehit kanlarımızda ödenmektedir.

AKP nin bütçe konusundaki tutumu Menderes Hükümetini mumla aratacak kadar kötüdür: AKP nin içinde bütçeden anlayan Yurtsever bir adam dahi yok görünümümdedir. Çünkü AKP iktidarı 12 yılda yaptığı açık bütçelerle milletin cebinden 345 Milyar para almıştır. Bu cümleyi mutfaktaki annelerimizin, bacılarımızın eşlerimizin de anlayacağı şekilde yazarsak;   “ 12 yılda Türk milletinin çocuklarının önünden ve sofrasından 340 milyarlık yiyecek ve içecekleri alınıp Haçlılara ikram edilmiştir. Yani bir başka deyişle söylersek yeni bütçelerle milletimize yeni yeni gelişmeler imkânlar sunulacakken bu yapılmamış ve Milletimiz kanun zoru ile soyulmuştur. İşte o nedenle bütçe bizi çok ilgilendirmektedir. AKP 12 yılda yaptığı bütçelerle ustası Menderes’i ve diğer ustaları sollamıştır. Artık gemimiz karaya oturmuştur su almaktadır.

“Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini “denilen günlerdeyiz.

Haftaya Rakamlarla 2015 mali yılı bütçesine devam edeceğiz.

NOT: Bu gelen faşist düzenlemeler açık bütçelerin yarattığı acıların olumsuzlukların sosyal ve ekonomik hayatı bozan sonuçlarına karşı oluşan “ Milli reaksiyonları” önlemek amacıyla yapılmaktadır.  Yanlış ve açık bütçe her şeyi bozan ve alt üst eden zehir yüklü bir yaşam demektir.