Giresun Ziraat Odası Başkanı Musa Keskin'in; "500 bin ton fındık vardı da neden fındık şuanda 12-13 lira" beyanını okuyunca, karar verdim ki; "Bunlar değil, çokları mevcut durumun, rakamların ne olduğunun farkında bile değil."
Neden derseniz?
Fındıkta fiyat arz-talebe göre oluştuğuna göre, 500 bin ton rakamı fiyatın düşmesi için sebep olabilir mi?
Önce buna bakmak lazım..
Bana göre; 400 bin de olsa, 500 bin de olsa, hatta 600 bin de olsa, pek fark etmez..
Çünkü, Türkiye'ye iç ve dış ticarette lazım olan fındık miktarı 700 bin tonu çoktan aşmış, ama birileri halâ bunun farkında değil..
Hem de, ortadaki rakamlara rağmen..
*
İşte rakamlar; 2012-2013 sezonunda 301 bin ton iç, yani 602 bin ton kabuklu fındık ihraç edilmiş.. Bunun yanı sıra içte tüketilen fındık miktarı ise 150 bin tona yaklaşmış.. Yani ortada 750 bin ton fındık dışarıya ve içeriye pazarlanmış. Dahası, demek ki, her geçen yıl sağlanan artışla pek de düşük sayılmayacak fiyatlarla tükettirilebilecek fındık miktarı minimum bu seviyelerde gerçekleşmiş.
*
Tüketilebilecek fındık miktarının 750 bin ton seviyelerinde olduğu bir ülkede, 500 bin tonluk bir fındık rekoltesi üzerinden fiyat hareketi tahmini yürütmek, söz etmek ne derece doğrudur? 
*
Ben iddia ediyorum, "Türkiye'de bırakın 400 bini, bırakın 500 bini, 600 bin tonluk bir üretim bile fındık fiyatlarını aşağıya düşürmez." Tabii astronomik seviyeye çıkma hariç..
*
Bu durum da,Sayın Musa Keskin'in 500 bin ton üzerinden yaptığı beyana bakarsak, birileri bu ülkede hala 10-15 yıl önceki  dış satım, iç tüketim rakamlarının gereçli olduğunu sanıyor. Hiç de öyle olmadığını, son çeyrek asrın rakamlarına bakılsa görülür, anlaşılır.
Ama, tabi ki, Türk fındığında sorunun fiyat değil, verim ve kalite artışı olduğunu görebilenler, anlayabilenler için..
Oysa, hedefi, "Türkiye yılda 1 milyon ton fındık üretecek ve bunun dış satımından 3.5-4 milyar dolar döviz kazanacaktır. Böylelikle Türk üreticisi, tüccarı, sanayicisi ve ihracatçısı daha çok kazanacaktır" şeklinde koyunları bir anlayabilseler yok mu?
Küçük rakamlarla, küçük işlerle uğraşmasak yok mu?
Aklıma gelen Ünlü tarihçimiz İsmail Hami Danışmend'in "Büyük fikri küçük kafaya sokma  Yarabbi" vecizesini de bu araya sıkıştırmama müsade ediniz!..
*
Onun için, ben "500 bin ton fındık ne yazar? Ne yapar?" diyor ve "Biz bunun iki katını üreterek daha çok kazanmalıyız" diye bitiriyorum