Türkiye Yeşilay Cemiyeti Adıyaman Şube Başkanı Hakan Özöncel, “Dumansız hava sahası oluşturmak hepimizin görevi olmalıdır” dedi.
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Adıyaman Şube Başkanı Hakan Özöncel, 31 Mayıs günü “Dünya Sigarasız Günü” nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Adıyaman Şube Başkanı Hakan Özöncel yaptığı açıklamada, “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) önderliğinde, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı sağlık, sosyal, çevresel ve ekonomik sorunlara karşı yürütülen mücadele kapsamında tüm dünya ülkelerinde her yıl 31 Mayıs günü “Dünya Sigarasız Günü” olarak kutlanmaktadır. Ülkemiz tütün kullanımı açısından üzülerek belirtmek isterim ki dünyada 7. pazardır. 17 milyon sigara tüketicisi bulunan ülkemiz günde 80 milyon TL, yılda ise 30 milyar TL sigaraya para harcıyor” dedi.
Özöncel, “Her yıl 100 bine yakın vatandaşımız tütün kullanımına bağlı hastalıklardan ötürü hayatını kaybediyor. İlimizde ise bu rakamlar maalesef ortalamanın üzerindedir. Sigaranın sosyal, fiziksel ve ekonomik zararlarına yönelik yapılan araştırmalar sonucunda, başta gelişmiş ülkeler çıkarttıkları yasalarla sigara tüketimini kontrol eden programlar oluşturdular. Tütün endüstrisi bu ülkelerde kaybettikleri pazarı, gelişmekte olan ülkelere yöneltti. Bu ülkelerde oluşturduğu geniş pazar ve sigara tüketimindeki artış nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü 31 Mayıs tarihini bu konu ile mücadelede de farkındalık oluşturmak açısından benimsemiştir. 3 temel hedefin öne çıktığını görüyoruz. Çocuklar ve gençler başta olmak üzere, bireylerin sigara içmeye başlamasının önlenmesi; sigara içenlerin bu davranışlarını bırakmasının desteklenmesi, sigara dumanından pasif etkilenimin önlenmesidir. Tütün endüstrisi reklam ve sponsorluk çalışmalarında sadece yetişkinleri hedef aldığını iddia etse de, araştırmalar tütün ürünü kullanmayan gençleri hedef aldıklarını göstermektedir. Bağımlılık yaratan tütün mamulleri ile mücadelede birinci amacımız sigaranın zararları ve insan vücuduna etkileri konusunda halkı bilgilendirmek, okul çağındaki çocuk ve ergenlerin sigaraya hiç başlamamalarını sağlamaktır. İkinci amacımız ise sigarayı bırakmak isteyen nikotin bağımlılarına sigarayı bırakmalarında yardımcı olmaktır. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız Sağlık Bakanlığı Sigara Bıraktırma Hattı Alo 171 numaralı telefonu aradıkları takdirde, İl Merkezinde yaşayanlar için Adıyaman Eğitim Araştırma Hastanesinde bulunan Sigarayı Bırakma Poliklinikleri, ilçelerde yaşayanlar için ise en yakın sigarayı bırakma poliklinikleri hizmet vermektedir. Sonuç olarak insan sağlığının en önemli düşmanı sigara ile mücadele etmek ve 'Dumansız Hava Sahası oluşturmak hepimizin görevi olmalıdır. 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü vesilesi ile tüm vatandaşlarımızın gününü kutluyor ve sağlıklı nesillerimizin geleceği için tüm halkımızın tütün ürünlerine değil, hayata, yaşamaya, mutluluğa, umuda, hayallerine, başarıya, bayrağına, sağlığına, vatanına, değerlerine ve en önemlisi ailesine bağımlı olmasını umuyor; toplumumuzun 'dumansız bir hava sahasında yaşamasını temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.
Kaynak: iha