Ordu Mali Müşavirler Odası Ertuğrul Yüksel konferans salonu’nda “Vergi Afları, Vergi İnceleme Nedenleri Ve E-Dönüşüm Süreci” konulu seminer düzenlendi. Seminere Türmob Disiplin Kurulu Sekreteri Bahadır Baş, İstanbul SMMM Odası Başkanı Erol Demirel, Dünya Gazetesi Yazarı Av. Zeki Gündüz ve EDM Bilişim İcra Kurulu Başkanı Özcan Ermiş, Meslek mensupları ve stajyer katıldı.

Seminerin Açış Konuşmasında Ordu Mali Müşavirler Odası Başkanı M. Ender Sönmez; “Son günlerde asgari ücretlinin satın alma gücünün artırılması için artış tutarlarından bahsedilmektedir. Emtialar daki fiyat artışlarını durdurmadan ücret ya da maaşlara yapılacak artışlar satın alma gücünü kazandırmıyor. Son artışlarda da aynı sonuçlar çıktı. İşverene SGK, prim açısından destek verecek bir düzenleme yapılarak ücretlerin revizesi düşünülmelidir. Mali müşavirler olarak bürolarımızda her geçen gün daha da yoğun mesailerle çalışıyoruz. Hizmet sözleşmelerimiz defterlerin, tutulması, vergi, sgk primleri beyan, bildirimlerinin yapılması hususlarını içerse de gelişen, değişen ekonomi modelleri, devletin talep ettiği birçok verinin ofislerimizde üretilmesi ile yapılan çalışmalarımız bizleri zaman açısından ciddi anlamda etkilemektedir.  E-dönüşüm süreci hızla ilerlemektedir. E-dönüşüm yalnızca e-faturalar demek değildir. Mesleğimiz açısından Gelir İdaresi Başkanlığı ve SGK’dan sonra artık neredeyse tüm kamu kurumları elektronik ortamda çalışmaktadır. Meslek camiası olarak e-dönüşüm sürecine maksimum uyumu sağlamalı, avantajlarından faydalanmalıyız. Haksız Rekabetten hiçbir şekilde söz etmemeliyiz, yıl sonun da bir maliyet çalışması yaptık ve fakat bugün bu tutarları yeniden değerlendirmemiz gerekmektedir. Hakkettiğimizin altında verilen ücret teklifleri yakın gelecekte ofislerimizin sürdürülebilirliğini tehlikeye sokacaktır.

Af yasaları ilkesel olarak karşıyız çünkü vergi afları vergi bilincini ortadan kaldırıyor. Meslek camiamız tarafından bakarsak büyük emek ile ürettiğimizin hizmetlerin değeri bir anda yok oluyor. Matrah artırımı ile faydalanan işletmeleri inceleme ihtimalleri de ortadan kalkıyor.  Vergi borcunu düzenli ödeyen mükellefler açısından da bir adaletsizlik ortaya koymaktadır. Bu gün bu eğitimi planladık, sonuçta 7440 sayılı yasa yürürlükte ve mükellef faydaları yönünden bilgilendirmesini yapacağız.” Dedi.

TÜRMOB Disiplin Kurulu Sekreteri Bahadır Baş; “ İş ve yaşam dengesinin son yıllarda e dönüşümün artmasıyla beraber iş dengesinin daha çok arttığını gördük. Döngü aleyhimize işlemeye başladı, iş ve yaşam dengemiz maalesef teknolojik gelişmeler ile birlikte lehimize dönmedi. Bu anlamda beklentimiz gerçekleşmedi. Aynı zaman da bir gelir adaletsizliği de var, gelir dengesi de noksan. Yapılandırma konusunda Türkiye de maalesef, Gelir İdaresi Başkanlığı vergiyi toplamak istemiyor diye düşünüyorum. Yeni bir metod buldular, verginin tahsilatından, zamanında ödenmesinden, idarenin zorla tahsil etme yetkisinden vazgeçtiler 2 yılda bir af çıkartıyorlar ve af yolu ile tahsil etme yolunu seçtiler. Son beş yapılandırma da 190 milyar lira tahsil edilmiş bu yapılandırma da 521 milyar vergi dairesinin 190 bin lira da SGK kurumunun alacağı var yani 800 milyarlık alacağın %10 luk kısmını tahsil ediyorlar. Bu metod doğru bir metod değil. Bu vergisini zamanın da ödeyen mükellef açısından bakıldığında bir haksız rekabet. Yapılandırma yasası nasıl mükellef arasında haksız rekabet yapıyorsa stok afları, matrah artırımları kasa afları Mali Müşavirler arasında haksız rekabet yaratıyor. “ diye konuştu.

Editör: Neşe Çakar Erkin