Afyonkarahisar’da yanı başlarındaki tavuk çiftliklerinin saldığı kökü kokudan dolayı kaldırılmasını isteyen mahalle sakinleri, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun hazırlanması için düzenlenen toplantıya ağızlarında maskeler ile katılarak toplantıyı protesto ettiler.
Afyonkarahisar’ın Beyazıt Mahallesi’nde bugün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevlileri tarafından mahalle yakınında bulunan iki yumurta tesisinin kapasite artışı amacıyla ÇED raporunun hazırlanması için halkın görüşlerinin alındığı bir toplantı düzenlendi. Toplantıya maskelerle katılan ve toplantıyı protesto eden yaklaşık 60 kişi, 15’e yakın tavuk çiftliği, yem ve yumurta tesisi nedeniyle yayılan tavuk gübresi kokusuna karşın 2 firmanın daha kapasite arttırma isteğine tepki gösterdi. Hacı Ahmet Benii Camii bahçesinde gerçekleştirilen toplantıda mahalle sakinleri ile bakanlık görevlileri ve firma yetkilileri arasında tartışma yaşanırken, tartışmanın sona ermesinin ardından kapasite arttırma isteğinde bulunan firmaların projelerinin yapımını üstlenen mühendislik firması Koordinatörü Yavuz Durmaz tarafından bir sunum yapıldı. Sunumunda kentte yapımı devam eden biogaz tesisi bitmeden firmaların kapasite artırımına gidemeyeceğini belirten Durmaz, söz konusu çiftliklerin mahalleye bin 300 metre mesafede olduğunu ve her iki çiftliğin havalandırması bulunduğunu kaydetti.
Durmaz’ın ardından konuşan mahalle sakinlerinden Ayşe Sobalı, tavuk çiftliklerinin yaydığı kokunun dayanılmaz olduğunu ve oraya gidip gelen kamyonların gürültüsünden huzurlu yaşayamadıklarını söyledi. Toplantının ardından ağızlarında maskeler ile ‘Maskeyle yaşamak istemiyoruz’ ve ‘Nefes alamıyoruz’ şeklinde sloganlar atan grup, daha sonra olaysız şekilde dağıldı. Polis ve jandarma ekipleri, toplantı süresince cami çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı.
Kaynak: iha