Akarsu dediğimiz zaman dere, çay, ırmak ve nehirler aklımıza gelir. Nehirler çok su taşıdıkları için çoğunlukla kendi yataklarını kendileri temizler. Ancak dere,  çay  ve ırmaklar  için aynı şeyi söyliyemeyiz.   Zaman içersin de  erozyona   uğrayan toprak, çakıl, taş, kum ve bunun gibi yoğun tabaka kalınlığı yaratan maddeler  akarsu yataklarını doldurmakta; yoğun yağışlar sonrası gelen; yüksek miktarlı su veya sel dere yatağına sığmamakta; yataktan taşıp tarım arazilerine,  ekili dikili alanlara; hatta evlere, çevre tahribatına, toprak kaymalarına ve düşünmek bile istemediğimiz can ve mal kayıplarına yol açmaktadır.

      Bazı dere, çay, ırmakların DSİ tarafından bir bölümü veya önemli kısmı  kanal içine alınmış durumdadır.  Ancak zaman içinde malzeme dolan derelerin; yataklarından bu malzemeler alınarak dere, çay, ırmak yataklarının  temizlenmesi gerekiyor.  Henüz koruma kanalı veya duvar içine alınmamış kesimlerde; özellikle dere,  çay, ırmak yatağında kendiliğinden biten ve çok yüksek boy ve kalınlığa ulaşan ağaçlar bir sel anında; altı oyularak yıkılıyor. Suyun taşıdığı  bu ağaçlar köprülerin ayaklarına çarparak tampon oluşturmakta, hemen sonrasında gelen başka ağaçlarında katılımı ile  köprü altından akan suyun önüne set oluşturmakta; belki köprü yıkılma tehlikesi veya suyun çevredeki arazilere ve alanlara taşması ve zarar vermesi sonucunu yaratabilmektedir.

     Yukarıda özetlemeye çalıştığım; olabilecek tehlikelere karşı büyüklü küçüklü tüm derelerin yatağının temizlenmesi; akarsuyun üst kesitlerinde akarsu içinde kendiliğinden biten ağaçların kesilmesi  ve akarsu yatağında  yüksek miktarlı  suyun rahatça  akabileceği temizliğin yapılması son derece önemlidir.  Böylece; yüksek miktarlı yağışın sonucunda oluşabilecek; yüksek debili su veya sel tehlikesiz biçimde aktığı deniz veya göle  ulaşacaktır.

       DSİ  dere, çay,  ırmak gibi akarsu yataklarının temizliğini  kendi imkanları ile yapabilir. Çıkan çakıl, kum, taş gibi   malzemeyi de ihaleyle satıp; gelir teminde edebilir; veya dere temizliğini ihaleyle  satıp  (verip)  bundan gelirde sağlıyabilir.

        İmkanlar ölçüsünde kanala alınmayan  (koruma Tahkimatı) yerleri de; DSİ ce biran önce yapılması; taşkınların önlenmesi bakımından son derece önemlidir.