Kültür;  genel anlamda insanların kendi yaşam tarzlarına uygun ve gelecek nesillere aktardıkları maddi ve manevi  tüm olgulardır.  Bir başka şekilde kısaca tarif edersek;  Bilgi birikimi anlamına gelir. Bilgi birikimimiz ne  derece iyi seviyede, ne derece çözüm arıyan, çözebilen, çözülen bilgiyi tezleştirip; kitap haline getirip; toplumun genelinin bilgisine sunabiliyor durumda  isek; bu tezin konusunun  kitaplaştığı anlamına  gelir ve kitaplaşan bilgi; bu konuda çalışan ve çalışacak insanların hizmetine sunulur.  Bu bilgilerden ilgili konularda insan yaşamında önemli sayılacak bulgular ve ilgili üretimler yapılarak;  hem üretilenin  toplumun genelinin yararına; hem ihracı (Dış  satımı ) sağlanarak; önemli gelir kaynağı sağlıyabilir.  Bu konuyu onlarca, yüzlerce, binlerce ayrı alanda düşünerek; üretimden kaynaklanan  güçle; Ulu Önder Atatürk’ün  dediği gibi  ‘Milletimizi Çağdaş  Medeniyetler’ seviyesine getirebiliriz.  ‘Çağdaş medeniyetler demek’ dünyada çoğu alanda; en yüksek bilgi, kültür (bilgi birikimi ), yüksek  ekonomik güç, yüksek  sanayii gücü, yüksek   tarımsal üretim gücü, yüksek savunma gücü, çoğu alanda yüksek kabul gören mal ve hizmetleri üretebilme gücü anlamına gelir.

       Yüksek kalite üretim gücüne sahip olabilmek çok iyi bir altyapı ile ilgilidir. Altyapı derken, en basitinden en üstteki  katagoriye  kadar, her şeyi yapma,  yapabilme ve Ülkenin genel hizmetine sunmayı kapsar. Örneğin; şehir altyapısı dediğimiz zaman en iyi şekilde yapılmış su,  kanalizasyon, çok yeni teknolojilerin kullanıldığı arıtma tesisleri,  modern üretim  elektrik tesisleri,  sağlık altyapısı, yüksek kalite asfalt yollar, fevkalade iyi tanzim edilmiş, mahalle ve köy altyapıları; afetlere karşı  tehlikesiz yaşamı sağlıyan altyapılar,  üniversiteler, ulaştırma altyapıları (tramvay,  tren, metro ), en güzel seviyede tanzim edilmiş deniz taşımacılığı, bölgeler arası ulaştırmayı sağlıyan yol altyapıları (hızlı tren, YHT, tünel, viyadük, köprü v.b. ) hava alanları, limanları kapsar.

       Çok iyi seviyede;  gelişkin altyapıya sahip ülkelerde; yaşam standardı devamlı yukarıya gider; sorunlar hemen çözülebildiği  için genel  toplumsal problemler yok denecek seviyede azdır.