Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Feda Öner, sigara paketlerinin üzerine ‘Dikkat! Radyasyon Kaynağı’ ve ‘Radyoaktif Çöp Kovası’ yazılmasının önerdi.
Amasya Üniversitesi’nde uygulanan ‘Dumansız Kampüs’ projesinin yürütücüsü Doç. Dr. Feda Öner, sigaranın radyoaktif yıkımına ilişkin yaptığı açıklamada, “Sigara ve dumanından alınan radyasyon, akciğer kanseri nedenlerinin başında gelir.Çoğu bilim insanı sigara içenler arasındaki ölümlerin çoğunun nikotin ve ziftten değil radyasyondan dolayı olduğuna inanmaktadır” dedi.
Sigara içen bir kişinin aldığı radyasyona dikkat çeken Feda Öner, “Günde 1,5 paket sigara içen bir kişinin aldığı radyasyon doz miktarı, günde yaklaşık 2-3 göğüs röntgeni filmi çektirme ile alınan radyasyon dozu miktarı ile aynıdır. Bu değer izin verilen yıllık radyasyon dozundan 12 kat daha fazladır.Bir radyasyon işçisinin maruz kalabileceği izin verilen en büyük doz değeri 20 mSv/yıl'dır. Günde 2 paket sigara içen birinin ise sadece Po-210'dan aldığı radyasyon dozu ortalama 80 mSv/yıl’dır” diye konuştu.
Türkiye’de her yıl sigaraya yaklaşık 7 milyar dolar, sigaraya bağlı oluşan hastalıkların tedavisine ise 3 milyar dolar harcandığını vurgulayan Öner, “Sonuç olarak, radyasyon canlılara çok zarar verir. Düşük dozda radyasyon aldığınızda bile bir rahatsızlık riskiniz her zaman vardır. Sigaraların üzerine ‘Dikkat!Radyasyon kaynağı’, ‘Radyoaktif çöp kovası’ yazılarının yazılmasını öneriyorum” şeklinde konuştu.
Kaynak: iha