Amerika, Fırat Nehrinin Doğusunda Kürt Devleti kurmak istiyor. Bu amaca yönelik olarak, PYD/PKK teröristlerine 4 bin tır dolusu silah gönderdi. Askeri eğitim veriyor. Ordu kuruyor. Amerikan Federal Bütçesinden ödenek ayırdı. Teröristleri finanse ediyor.

Soru şudur. Amerika gibi bir ülke, neden uluslararası hukuka aykırı olarak böyle bir girişimde bulunuyor? Bu konuda cevaplar muhtelif.

1. Amerika, Suriye'nin parçalanmasını istiyor. İsrail'in güvenliği için Suriye'deki devletin zayıf olması lazım. Ancak, 1972 yılında, Birleşmiş Milletlerde alınan ''Toprak Bütünlüğüne Saygı'' kararı ile, Amerikanın tutumu uyuşmuyor.

2. Eylemine meşruiyet kazandırmak için, Amerika, Birleşmiş Milletler Şartının 51. maddesine sığınıyor. Bu madeye göre ''devletlerin meşru müdafaa hakkı'' var. Terörizm ile mücadele edemeyen devletlere, hakkı haleldar olan devletin müdahalesine 5i. madde olanak tanıyor. Amerika, DAEŞ ile mücadele ettiklerini ileri sürerek, PYD/YPKK'yı destekliyor.

3. Irakın işgali ile Amerika tarihi hata yaptığını anladı. Şİİ Mezhebini kullanan İran, Irak ve Suriye üzerinden İsrail ile komşu oldu. Bunu önlemek amacıyla, Amerika, Suriyenin Doğusunda, Kürtlerden oluşan TAMPON BÖLGE yaratmak istiyor.

4. Orta Doğuda, Kürtlerden oluşan yeni bir devlet kurmak. Irak'ın Kuzeyinde kısmen yarattılar. Benzer oluşumu, Suriyede yaratmak istiyorlar. İran ve Türkiye'den de toprak alarak, kurulacak yeni devletin ipleri ellerinde olacak. Ve İsrail'in güvenliği sağlama alınacak. İddiaları var. Bu iddalara ilişkin, haritalar düzenleneli, yarım asır oldu. Amerika, bu projeyi gerçekleştirmek için var gücüyle çalışıyor.

5. Böl ve Yönet Siyaseti, dolar egemenlerinin uluslararası siyasetinin temelini oluşturur. Dolar egemenleri, ırk-din-mezhep gibi ayrıcalıkları kullanarak, yeni ve küçük ekonomiye sahip devletler kurma peşinde. Bu amaçla, Kürtleri kullanıyor.

6. Amerika, KONTROLLÜ KARGAŞA siyasetini tercih eder. Dünyanın neresinde, uluslararası sorun var ise onu kullanır. Yeni sorunlar yaratır. Kargaşa dönemlerinde ''Rezerv Para dolara olan talep'' artıyor. Talep arttığı zaman, kağıt para dolar değer kazanıyor.

7. Uluslararasında, kargaşa ortaya çıktığı zaman, ülkeler daha çok silah satın alırlar. Dünyaya en çok silah satan ülke Amerikadır. Silah sanayisi, Amerika ekonomisinin lokomotifi durumunda. Dünyaya silah satarak, para kazanıyor.

Amerika, PYD/PKK yı desteklemek suretiyle, birden çok menfaati aynı anda elde ediyor.

Şinasi Kara