Ankara Büyükşehir Belediyesi 19. Dönem Çocuk Meclisi üyeleri, 2010 yılında başlayan ve 2014 yılında tamamlanan restorasyon çalışmalarının ardından yeniden ziyaretçileriyle buluşan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni ziyaret etti.
1997 yılında “Avrupa Yılın Müzesi Ödülü”ne layık görülen Müzenin girişinde, Arkeolog, Müze Eğitimcisi ve Müdür Yardımcısı Halil Demirdelen tarafından karşılanan çocuklar, Atatürk’ün bir Eti Müzesi kurulması fikriyle başlayan ve Osmanlı dönemine ait bir Bedesten’den günümüzün en önemli müzelerinden birine dönüşen müzenin süreci hakkında bilgi edindiler. Çocuklar, Hititolog ve Sümerolog olan rehberler eşliğinde müzeyi yakından tanıma imkanı elde ettiler.
Çocuk Meclisi üyeleri tarihe ışık tutan gezilerinde büyük medeniyetlere ev sahipliği yapan, yontma taş devrinden, Tunç Çağı’na, Hititler’den, Lidya dönemine, M.Ö. 1200 yıllarından bugünlere kadar keyifli bir yolculuk yaptılar.
Çocuk Meclisi’ne ‘Senden Önce Anadolu’ isimli eğitim setini armağan eden Demirdelen, çocuklara müze ziyaretlerine devam etmelerini, ailelerini de bu konuda yönlendirmelerinin önemini vurgulayarak, kültürel değerleri, geçmiş uygarlıklardaki yaşamları, tarihi öğrenirken, bol bol kitap okumaları tavsiyesinde de bulundu.
Kaynak: iha