Ardahan Üniversitesi Tarih Topluluğu tarafından, 23 Mayıs 2014 Cuma günü İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi (İBEF) Konferans Salonu’nda “Soykırım” adlı bir konferans düzenlendi. Film gösteriminin de gerçekleştirildiği programda Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi Kırım Tatar ve Türk Filolojisi Dekanı Doç. Dr. Ranetta Gafarova konuşmacı olarak yer aldı.
Saat 14.00’den itibaren başlayan programa İBEF Dekanı Prof. Dr. Alparslan Ceylan ile İBEF Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mitat Durmuş başta olmak üzere çok sayıda ARÜ’lü akademisyen ve öğrenci katıldı.
Programın açış konuşmasını İBEF Dekanı Prof. Dr. Alparslan Ceylan yaptı. Prof. Dr. Ceylan’ın ardından söz alan Doç. Dr. Ranetta Gafarova, dünden bugüne Kırım’ın tarihsel perspektifini ortaya koyarak önemli değerlendirmelerde bulundu. Programda Doç. Dr. Gafarova, Kırım Türklerine karşı uygulanan baskı ve zulüm politikalarıyla ilgili birbirinden çarpıcı detayları paylaştı.
Konuşmasının ardından Doç. Dr. Gafarova’ya Prof. Dr. Alparslan Ceylan tarafından “teşekkür belgesi” takdim edildi.
Daha sonra program çerçevesinde “Haytarma” adlı filmin gösterimine geçildi. Film gösterimi sırasında izleyicilerin duygusal anlar yaşadığı gözlendi.
Kaynak: iha