Ölümünün 84 cü yıldönümünde  Atatürk’ü saygı, minnet ve sevgiyle anıyoruz.  Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk  10 Kasım 1938 de saat  9:05 öldü;  ölümü Milletimizi derin bir üzüntüye sevk etti. Çünkü Cumhurbaşkanı iken  57 yaşında; çok erken yaşta yakalandığı hastalıktan dolayı yaşamını yitirdi. Hiç şüphesiz; o dönemde de hastalanmayıp yaşasaydı; Milletimiz için çok olumlu iyi işler yapmaya devam edecekti; ama genç sayılacak yaşta; yaşamını yitirdi. Ulusumuzun başı sağolsun.

       Kurtuluş hareketini başlatmak üzere Mustafa Kemal Atatürk; 16 Mayıs 1919 da Bandırma Vapuru’yla  Samsun’a  hareket etti. Samsun’dan arkadaşları ile birlikte Amasya’ya geldi. Amasya’da 22 Haziran 1919 da Amasya Tamimi’ni yayınladı (Bu tamim Ülkemiz genelinde) vatanın bütünlüğü, Milletin Bağımsızlığı yine Milletim azim ve kararlılığı kurtaracaktır; bu nedenle bir Milli Heyet’in varlığı elzemdir    dedi;  ve Sivas’ta bir Milli Kongre’nin toplanması için Anadolu’nun her tarafından delegelerin gelmesi gerektiğini bildirdi. Sonrasında tüm Anadolu’dan gelen delegelerle 23 Temmuz 1919 da Erzurum Kongresi’ni  topladı Kongrede seçilen arkadaşları ile birlikte; Sivas’a geldi; ve 4 Eylül 1919 da Sivas Kongresini yaparak alınan kararlar doğrultusunda; Kongre’de seçilen 16 Arkadaşı  ile Ankara’ya geldi; çalışmalarına Arkadaşları ile devam etti. 23 Nisan 1920 de TBMM sini açtı; yeni bir Ordu kurdu. İsmet İnönü Komutasında 1 ci ve 2 ci İnönü Zaferi kazanıldı;  13 Eyül 1921 de Sakarya Zaferi kazanıldı. Yapılan savaş hazırlıkları sonrası 26 Ağustos 1922 de TBMM ce kendisine verilen Başkomutanlık yetkisi ile;  Mustafa Kemal Atatürk  Büyük Taarruzu Afyon Kocatepe’de başlatmış ve 30 Ağustos 1922 de Dumlupınar’da  Yunan Ordusu’nu kesin yenilgiye uğratmış; kaçan Yunan Askeri’ni takiple Türk Ordusu 9 Eylül 1922 de İzmir’e girerek; kesin zaferini ilan etti.  Sonrasında 11 Ekim 1922 de Mudanya Mütarekesi imzalanarak ateşkes yapıldı; ve Türk Devletinin bağımsızlığa giden yolu açıldı.  Devamında İsmet İnönü Başkanlığındaki Dışişleri Heyeti uzun müzakerelerden sonra 24 Temmuz 1923 te Lozan Barış Antlaşmasını imzalayarak; Türkiye Devleti Uluslararası Milletler içinde yerini aldı. Lozan Barış antlaşmasının; Türkiye Devletinin Dünya Uluslararası içinde yerinin tescilidir. Daha sonra 9 Eylül 1923 te  ‘Halk Fırkası’ adıyla  ‘Cumhuriyet Halk Partisi’ kurulmuş;  13 Ekim 1923 te çıkarılan yasa ile Ankara Başkent olmuş; 29 Ekim 1923 te de Cumhuriyet ilan edilmiş; TBMM de  yapılan seçimle  Mustafa Kemal Atatürk  ilk Cumhurbaşkanı seçilmiş; böylece Türkiye Cumhuriyeti Dünya Milletleri arasında yerini almıştır. Cumhurbaşkanlığı  görevini; değişik tarihlerde yapılan seçimler ile,  seçilerek ölüm tarihi  olan; 10 Kasım 1938 e kadar sürdürmüştür.

      Atatürk Dolmabahçe Sarayı’nda öldü; sonra naaşı Ankara’ya götürülerek geçici olarak Etnoğrafya Müzesine koyuldu. Anıt Mezar yapılması için yarışma açıldı; yarışmayı  Türk Mimarlar Emin Onat ve Orhan Arda’nın ortak projesi kazandı. Anıtkabir Rasattepe’dedir.  Anıtkabir’in  yapımı 1945 te başladı;  1953 te tamamlandı. Anıtkabir’de üç unsur yol, avlu ve Şeref Salonu vardır. Yolun uzunluğu 180 metredir. İki yanında aslan heykelleri; meşaleler ve servi ağaçları dikilidir.  Avlunun çevresinde 8 kuleye ait ayrı ad verilmiştir. Bu adlar Müdafai Hukuk,  Cumhuriyet,  Devrim, 23 Nisan,  Barış,  Zafer, Misakı Milli, Mehmetçik.  Atatürk’ün naaşı 10 Kasım 1953 günü Anıtkabir’e konuldu.

       Kurtarma, Kurtuluş Mücadelesi Önderi, Kuruluş Hareketi  gibi önemli işlere önder olan insanlar her daim Milletinin gözünde saygıyla, minnetle ve sevgiyle hatırlanır ve anılırlar. Türkiye Cumhuriyeti’nin o zor koşullarda kurulup Milletimizi Uygar Milletler içine sokarak tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Mustafa Kemal Atatürk’ü  sevgi, saygı ve minnetle anıyor; açtığı yolda daima Türkiye Cumhuriyeti’nin sonsuzluğa  dek, tam bağımsız ve çok ileri bir Millet olarak Dünya Ulusları içinde yerinde olacaktır. Ruhu şad olsun.