Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Ayvalık Ülkü Ocakları Başkanlığı yaptıkları yazılı bir basın açıklamasıyla Türk ve Dünya tarihinde çağ açan ve çağ kapatan dönüm noktası olarak nitelendirilen İstanbul’un Türkler tarafından fethinin 561. yılını gururla ve iftiharla kutladıklarını belirtti.
Ayvalık Ülkü Ocakları Başkanı Fatih Gülkokan tarafından yapılan açıklamada, “1453 tarihinden sonraki dönemde milletimiz, küresel dengeleri değiştiren muazzam bir kudret olarak tarihteki yerini almış, gönüllerde taşınan cihan hâkimiyeti ülküsü bu olayla uygulanma imkânını bulmuştur. Bu tarihten itibaren insanlık, hem Türklerin fütühat ve adalet ruhu ile karşılaşmış, hem de fethi kutlu peygamberimiz tarafından müjdelenen bu kentle birlikte inançlarımızın huzur verici mesajıyla doğrudan tanışmıştır” denildi. Gülkokan yaptığı açıklamada, “Ecdadımız, fethettiği bu kenti medeniyetin ve küresel yönetimin de başkenti yapmış, sahiplenmiş, her yanını Türk-İslam eserleriyle donatma başarısını göstermiştir. İstanbul’un fethi ile birlikte, ‘Osmanlı Barışı’ olarak tanımlanan hakkaniyet ve insaniyete saygı esasına dayanan birlikte yaşama projesi de gerçekleşme imkanı bulmuştur. Türklerin yönetiminde ve Türk devletinin hakemliğinde, karşılıklı tahammül, işbirliği ve saygıya dayalı bu beşeri düzen, yüzyıllar boyu Türkleri bir kurtarıcı olarak gören üç kıtadaki mazlumların da özlemi olmuştur. Bu kentin Türklerce sahiplenilmesi aynı zamanda, Büyük Türk Hakanı ikinci Mehmet’i, ‘Fatih’ yapan tarihi bir ülkünün ve milli şuurun da ifadesi ve sonucudur” ifadelerini kullandı.
Yaptığı yazılı basın açıklamasında, İstanbul’un fethinin haçlı zihniyetinin asla unutamadıkları bir sarsıntı ve kaybın da başlangıç noktası olduğunu vurgulayan Ayvalık Ülkü Ocakları Başkanı Fatih Gülkokan, “Ertuğrul Gazi’den başlayarak şekillenen bin yıllık tarih içerisinde, uğruna verdiğimiz şehitlerimizle Anadolu toprakları her geçen yıl vatanlaşmıştır. Bu itibarla fetih, yüzyıllardır Türksüz bir Anadolu arayışındaki Batı zihniyetine karşı en kesin cevap olmuştur. Bugün karşımıza çıkan küresel tuzakların ve oyunların başlangıcı ve tarihi husumetin dayanağı da bu nedenle 1453 yılında İstanbul’un Türkler tarafından fethi ile başlayan süreçle yakından ilgilidir. Bu tarihten sonra Avrupa’da Türk ve İslam düşmanlığı dalga dalga yükselmiş, Türkleri önce İstanbul’dan, sonra Anadolu’dan atabilmek için asırlardır süren mücadele günümüze kadar devam etmiştir. Fethinden 561 yıl sonra, Türk-İslam izlerini örterek İstanbul’u Konstantiniye, vatanımız Anadolu’yu Bizans toprağı yapmaya çalışanların; ecdadımızı katil olmakla suçlayanların varlığı, Sevr’de yarım kalmış bu emellerin yaşadığının işaretidir. Fetihle birlikte hür insanlık idealini şekillendiren; din ve vicdan hürriyetinin en köklü örneklerini veren bu millet, bugün adeta kuşatılmakta; iç ve dış mihraklarca haksız, ölçüsüz ve gerçek dışı iftiralarla suçlanmak istenmektedir.
Fetih ruhu, bugün tahribine çalışılan milli birlik ve beraberliğimizin devamında hepimiz için vazgeçilmez ilham kaynağı olmalıdır. Gaflet içindeki mihraklarca milli hassasiyetlerimizin kırılgan hale geldiği günümüzde, bu tarihi mirastan çıkaracağımız en önemli ders budur. İnancım ve ümidim odur ki, 561 yıl önceki fetih ruhu, nesillerimizde tekrar doğacak; başta İstanbul olmak üzere vatanımızın bütün kentleri hak ettikleri refaha, huzura ve imara kavuşacaktır” ifadelerine yer verdi.
ÖNEMLİ MESAJLAR VERDİ
Gülkokan açıklamasında, “Bu toprakları vatan yapan aziz ecdadımızdan devraldığımız mirasın, omuzlarımıza yüklediği görev elbette ağırdır. Ancak bu kutlu vazifeyi yerine getirmek için ihtiyacımız olan cesaret ve ilham şanlı tarihimizde fazlasıyla mevcuttur. Bilge Kağan’dan, Alparslan’a, Osman Gazi’den Fatih’e, Kanuni’den Atatürk’e kadar bağını ve ülküsünü kopmadan gelen muhteşem nesillerin kılavuzluğu büyük Türk milletini tarihte olduğu gibi yine hak ettiği yere mutlaka yükseltecektir. Son olarak şunu hatırlatmakta fayda görüyoruz İstanbul’u feth eden Büyük Hakan Fatih Sultan Mehmet Han demiştir ki: ‘Kim ki İstanbul’dan bir yeri Ecnebilere satar Gazabım onların üstünedir’ değil İstanbul’u Türkiye’yi karış karış satanlar bu mesajı iyi anlamalıdır, gerekli dersi çıkarmalıdır, milletimize saygıları yoksa bile ecdadımızın kemiklerini sızlatmasınlar. Bu vesile ile bir çağı değiştiren bu çok anlamlı günde büyük Türk milleti için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve başta büyük ceddimiz Fatih Sultan Mehmet olmak üzere kahraman ecdadımızı saygı ve minnetle anıyor hepsine Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum” ifadelerini kullandı.
Kaynak: iha