Kıymetli kardeşlerim! Allah’a çok şükür bu yazıma başlamadan önce  sizlere bir müjdeli haber vererek hitap  etmek  istiyorum.Ramazan’ı şerif ayının habercisi olan mübarek,Beraat gecesini hep beraber ihya edeceğiz inşallah.

Kandil mana olarak ışık aydınlık anlamına gelir İslam’ın ilk zamanlarında var olan bir adet olmayıp hücrei üçüncü asırda itibaren devam eden Anadolu’da Osmanlı padişahı üçüncü Selim’den itibaren bu gün ve gecelerde minarelerden hep birlikte kandil yakılmasıyla bu ada almıştır

İslam aleminde kandillerin yeri ve önemi çok büyüktür.

kandillerin İlk ikisi olan,Regaip ve miraç kandillerini çok şükür ihya ettik üçüncüsü olan berat kandilini

İnşallah hep beraber nasip olursa idrak edeceğiz.

Berat kandili; isminden de anlaşıldığı üzere beraat almak tapu almak gibi anlamlara gelmektedir. İslam âlemi için büyük anlam ve önem arz ‘eden gecelerin başında gelir.

Berat kandili her zaman Şaban aydın 14. Gününü 15.gününe bağlayan gece,Bu sene 6 Mart 2023 pazartesi tarihine denk gelmektedir

Celal hak her şeyi bu gece meleklere bildirir Kur’an-ı Kerim Levh i mahfuza bu gece indi oruç tutmak isteyenler Salı günü tutmalıdır.

Duaların kabul olduğu, günahların affedildiği Berat gecesi, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfüz'dan dünyaya tamamen indirildiği gece olarak da bilinir Berat kelimesi, sıkıntıdan, borçtan, suç ve cezadan kurtulmak anlamına gelen Berat kelimesinin kısaltılmış şeklidir.

Buna göre her yıl Şaban ayının 15. gecesine rastlayan Berat gecesinde, günahlardan, işlenen manevi suçlardan kurtuluş Berat’ının yazılıp verildiği bir gecedir. Müslümanların Allah’ın affı ve bağışlaması ile günah yükünden kurtulacağı umularak bu geceye Berat gecesi denmiştir.Peygamber (s.a.v) efendimiz değerlerini açıklayıcı hadisleriyle yüceleşen üç aylar İslam dinini öğrenme ve yaşamaya özel bir önem verilmesi gereken bir mana mevsimidir. İslami çizgideki güzel amellerimize kat kat mükâfatın verileceği bu bereketli mana mevsiminin bir özelliği de rahmet ve mağfiret gecelerimizden Berat Gecesi'ni ihtiva etmesidir.

Berat gecesi, Kur’an-ı Kerim’in ilahi bilgilerin mekânı olan yedinci katta'ki Levh-i Mahfuz’dan Cebrail (aleyhi’s-selam)’ın aldığı dünya katında ki, özel mekanına bir bütün halinde indirildiği bir gecedir.

Bunun içindir ki Berat gecesi Kur’an’la ilgili bir gecedir. Duhan Suresi’nin ilk üç ayetinde bu gerçek şöyle açıklanıyor: “Ha-Mim. Gerçekleri açıkça bildiren bu kitaba; Kur’an-ı Kerim’e yemin olsun. Hakikaten biz onu mübarek bir gecede indirdik.” (Duhan Suresi 1–3)

Bizde sizler için soralım bu geceye neden berat gecesi denmiştir.

Bu gecede Yüce Allah, düşmanlarının, sürekli kötülük işleyip tövbekâr olmayanların, ömrünü İslam’a saldırmakla geçirenlerin, inkârcıların ve hülasa kötülük işlemekle ömür tüketenlerin ellerine“Cennetten uzaklaştıklarına dair bir belge (Beraatname) verilmesi olayıdır. Yine bu gecede Yüce Allah, müminlerin ve Allah korkusunu gönüllerinde yerleştirenlerin “cehennemden uzaklaştıklarına dair” ellerine bir belge (Beraatname) sunar.

Bütün olaylar kader programı içinde yıllık planlar halinde programlıdır. Vazifelileri de meleklerdir.Berat gecesinde gelecek bir yıl içerisinde doğum, ölüm, rızıklar ve tabiat olayları gibi vücuda gelecek bütün olayların planlandığı, programa alındığı bir zamandır. Bu yıl içinde doğacak her çocuk bu gece de deftere geçilir bu yıl içinde öleceklerini isimleri bu gecede özel deftere yazılır bu gecede herkesin rızkı tertip olunur bu gece herkesin amelleri Allah Atalay’a arz olunur Anlaşılacağı üzere bu gece hayatımızda yeni bir sayfa açılarak gelecek bir yılımızla ilgili hayat programımızın düzenlendiği ve yapılan geçmiş yıla o geceye ait bütün ibadetlerin yüce yaratıcıya arz olundu gecedir.

Berat geçensiniz önemini belirten Sevgili peygamberimizin bir hadisleri şöyledir: Bu gece göklerin kapıları açılır melekler müminlere müjde verir ibadete teşvik ederler.(Nesai)

Dua kapılarının açık olduğu Şu beş geceyi ifade etmek isterim bu gecelerde yapılan dualar geri çevrilmez. Regaip gecesi Berat gecesi cuma gecesi Ramazan’da kurban bayramı geceleri yapılan dualari Rabbim kabul eder.

Şaban ayinin 15. gecesi rahmet kapıları açılır herkes affolunur ancak haksız yere Müslümanlara düşmanlık besleyen ve Allahu Taala ya ortak koşan mağfiret olunmaz cebrail aleyhisselam bana geldi kalk namaz kıl ve dua et bu gece Şaban ayinin 15. Berat gecesidir dedi bu geceyi ihya edenleri Allahu Taala af eder yalnız müşrikleri büyücüleri falcıları hasisleri, haram olduğunu bildiği halde alkollü içki içmeye devam edenleri faiz ve zinanın büyük günahlardan olduğunu bildiği halde işlemeye devam edenleri Allah tasla affetmez (Teberani)

Aynı zamanda Rabbimiz ana babaya itaat etmeyi emrederken onlardan ilişkilerini kesenleri asi olanları kibirli ve büyüklenenleri Allah sevmez

Değerli dostlarım! Bir Müslüman bu geceyi ganimet bilmeli günahlarına tövbe İstiğfar etmeli önce pars namazlarını sonra kaza namazı kılmalı kuranı kerim okumalı okuduğu Kur’an’ın mahalini de mümkünse gözden geçirmeli zikir ve tespihat da bulunmalı hesabı yapılmadan kendi hesabını yaparak kendini hizaya çekmeli mutlaka ve mutlaka Müslümanlar bu gecede katil olmamalı bu geceyi mutlaka icra etmeli mümkün mertebe imkan nispetinde Tasadduk da bulunmalı ülkemizin bir bölümünde meydana gelen depremzedelere imkanları ölçüsünde merhamet ederek yardımda bulunulmalı ve bir yüzün gülmesine tebessümünü ortak olmalı mutlaka ejda adına dua da bulunmalıdır.

Rabbimiz kuranı Kerim’de bu gerçeği şöyle buyuruyor: "O gecede her hikmetli iş tarafımızdan bir emirle ayrılır. Gerçekten biz Rabbin tarafından bir rahmet olarak peygamberler göndeririz.

Bu günün Gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Allah Teala o akşam gurup vakti dünya semasına tecelli eder ve buyurur: bu gece sabahına kadar kim günahlarından pişman olup ‘istiğfar eden varmıdır affedeyim! Rızık isteyen varmıdır, ona rızık vereyim! Bir derdi ve hastalığa uğramışlığı varımdır ona afiyet vereyim!’ Bir elem ve sıkıntısı,bir dileği varmıştır ki, varmıdır? diyerek ta sabaha kadar devam eder.”(Tac 2/Sh.168 Hadis No:249)

İşte benim kıymetli kardeşlerim Ayetten ve hadistende anlaşılıyor ki, Hazreti Peygamber sav Şaban ayına ve özellikle bu ayın 15. gecesine ayrı bir önem vererek değerlendirmiştir. Bizler de Ramazan'ın habercisi olan, Şaban ayına ve idrak edeceğimiz berat gecesini değerlendirmeye gayret gösterelim. Bu geceler rahmet mağfiret geceleridir,Yani banyo yapan kirden arındığı gibi bizlerde kalbimizi karartan günah kirlerinden arınıp temizlenelim

Bu zaman dilimlerini bir ganimet bir fırsat bilip“Allah’ın rızasını umarak” ihya etmeye çalışalım.

Ülkemizin ve milletimizin üzerinde dönen Karabulut’tan kurtulmak, kayıtsız kalmamak adına,Birde depremde ölen kardeşlerimize rahmet,yaralılara şifa hayatta olanlara sabır ve metanetli olmaları için hep beraber bu gece de dua da bulunalım.

Mübarek Berat kandiliniz kutlu olsun

Hepinize selam ve dualarımla..