TOKAT (AA) - RECEP BİLEK - Gaziosmanpaşa Üniversitesinde (GOÜ) yapılan araştırmada, ekşi hamur suyunun tekstil ürünlerindeki boyanın solma ömrünü uzattığı tespit edildi.

Doğal Boyalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Adem Önal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekşi hamurun köy ekmeklerinin yapımında kullanılan doğal bir maya olduğunu söyledi.

Ekşi hamur suyunun kullanımından da eski literatürlerde bahsedildiğini ancak bu konuda bilimsel bir araştırma yapılmadığını belirten Önal, yüksek lisans tezi kapsamında 3 yıldır ekşi hamur suyu üzerinde çalıştıklarını kaydetti. 

Önal, ekşi hamurun 10 günlük bir hazırlama süreci olduğunu ifade ederek, "Ekşi hamuru 3 kademeli mayalama işleminin ardından saf su ortamına alıyoruz. Orada 3 gün bekleterek içerisindeki organik asitlerin suya geçmesini sağlıyoruz. Organik asitler suya geçtikten sonra da kumaşımızı bunun içinde 48 saat bekletiyoruz. Bundan sonra hangi bitkiyi kullanacaksak kullanalım, hangi boyama yönetimini uygularsak uygulayalım hepsinde aynı sonuçları elde edebiliyoruz" diye konuştu. 

Saf yün, saf pamuk, saf keten kumaşlar ile ahşap üniteler üzerinde denemeler yaptıklarını aktaran Önal, bu malzemelerde de renk dayanım özelliklerinin korunduğunu belirtti.

Ekşi hamur suyu sayesinde canlı ve kalıcı renkler elde ettiklerini vurgulayan Önal, "Ekşi hamur suyunun, doğal ve hiçbir zararı olmayan kalıcı renkler vermeye yarayan organik mordan (sabitleyici) olduğu kanıtlanmıştır. Bu yöntem aynı zamanda tekstil ürünlerindeki boyanın ömrünü de uzatmaktadır" dedi. 

Önal, tekstil endüstrisinde bu tip boyamalar yapan bütün fabrikaların, ekşi hamur suyunu uygulama imkanına sahip olduklarını belirterek, tekstil firmalarıyla görüşüp bu yöntemi ekonomiye kazandırmak için çaba sarf edeceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: aa