Özel Bingöl Hastanesi, kentte ilk defa uygulanan, sıvı bazlı smear testi hizmeti vermeye başladı.
Hastanede görevli Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Yakup Baykuş, kadınlarda sık görülen rahim ağzı kanserinin, smear testiyle erken teşhis konularak önlenebileceğini söyledi. Baykuş, rahim ağzı kanserinin kadınlarda sık görülen kanserler arasında yer aldığını ifade ederek, hastalığa karşı korunmanın en iyi yolunun düzenli smear testi yapılması olduğunu söyledi. Dr. Baykuş, “Hastanemizde son 7 aydan beri bu hizmet veriliyor. Hastalar bu hizmetten oldukça memnun. Hizmet karşılığında hastalarımıza ekstra bir maliyet çıkmıyor” dedi.
Smear testiyle kanser öncüsü hastalığın oluştuğu erken evrelerde,kansere giden değişikliklerin saptanarak tedavi edilebileceğini, kanser gelişiminin önlenebileceğini ifade eden Baykuş, düzenli smear testlerinin rahim ağzının kötü huylu veya kötü huylu bir hastalığa dönüşme potansiyeli olan değişikliklerini saptamak amacıyla yapıldığını kaydetti.
"HATA ORANI YÜZDE 4"
Smear testinin duyarlılığı hakkında bilgi veren Baykuş, Thin-prep tekniği ile alınan smear testinde hatalı negatif oranının yüzde 4 olduğunu söyledi. Klasik smear taramasında yanlış negatif oranının ise yaklaşık yüzde 25 olduğunu ifade eden Baykuş, “Yani patolojik hastalık olduğu halde 100 kişiden 25’inde smear sonucu normal çıkabilir. Thin-prep adı verilen ve şu an da bizimde kullandığımız bu teknikte duyarlılık çok daha yüksektir. Thin-prep tekniği ile alınan smear testinde hatalı negatif oranı yüzde 4 oranındadır. Ayrıca Thin-prep ile alınan örnekler rahim ağzı kanserlerinden sorumlu HPV tiplerinin araştırılmasına da olanak sağlayabilir” diye konuştu.
Kadınların senede 1 kez smear testi yaptırması gerektiğini ifade eden Baykuş, aynı zamanda hamilelik döneminde smear testi yapılmasının hiçbir sakıncasının olmadığını da söyledi. Testin değerlendirilmesi noktasında bilgi veren Baykuş, “Smear sonuçları basitçe normal sonuç, düşük dereceli lezyon, yüksek dereceli lezyon ve kanserli hücre şeklinde sıralanabilir. Sonuçlarla ilgili hastalarımız ile mutlaka konuşuruz ve nasıl bir yol izleneceği konusunda detaylı bilgiler veririz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: iha