Türk Dil Kurumu ve Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) işbirliğiyle Ahlat'ta "Arap Harfleri Yazıtlar ve Ahlat Mezar Taşları Çalıştayı" düzenlenecek.
Konuyla ilgili makamında gazetecilere açıklamada bulunan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, 5-8 Haziran tarihleri arasında BEÜ ev sahipliğinde Türk Dil Kurumu işbirliğiyle Ahlat'ta "Arap Harfleri Yazıtlar ve Ahlat Mezar Taşları Çalıştayı" düzenleyeceklerini söyledi.
Çalıştaya Valilik, Ahlat Belediyesi ve Ahlat Kaymakamlığının da destek vereceğini ifade eden Doğru, şöyle konuştu: “5-8 Haziran tarihlerinde üniversitemizin ev sahipliğinde Türk Dil Kurumu ile birlikte “Arap Harfli Yazıtlar ve Ahlat Mezar Taşları” çalıştayı düzenleyeceğiz. 6 Haziran günü düzenleyeceğimiz bu çalıştay özellikle buradaki tarihi eserlerin ve yazıt önemi olan tarihi eserlerin incelenmesi ve irdelenmesi açısından oldukça önemli bir çalıştay olacak. Özellikle Ahlat mezar taşlarının okunması ile ilgili bu konuda çalışan ve bilim adamlarımızın katılacağı bir çalıştay olması ve buradaki tarihi eserlerin incelenmesi özellikle yazıtların okunması ve aynı zamanda Selçuklu Meydan Mezarlığı ve diğer mezarlıklardaki yazıların okunması açısından önemli bir adım olacağına inanıyoruz” diye konuştu.
ÇALIŞTAYDA DÜZENLENECEK OLAN OTURUMLARA SULTAN ALPARSLAN, ABDURRAHMAN GAZİ VE ERZEN HATUN İSİMLERİ VERİLDİ
Rektör Doğru, çalıştayda üç tane ayrı oturum yapılacağını ve bu oturumlara ise yöreye özgün isimlerin verildiğini ifade ederek, “Bu oturumlara Ahlat’ın önemine değinerek, yöreye özgü isimler verdik. Bu oturumlarda farklı konular tartışılacak açılış konuşmalarının ardından saat 11 ile 12 saatlerinde arasında gerçekleşecek oturumun Başkanlığını Selçuk Üniversitesinden Prof. Dr. Ahmet Kazım Ürün yapacak. Aynı zamanda Atatürk Üniversitesinden Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz, Yüzüncü Yıl Üniversitesinden Prof. Dr. Recai Karahan, Selçuk Üniversitesinden Prof Dr. Ali Boran ve Selçuk Üniversitesinden Doç. Dr. Murat Yakar’ın katılacağı ilk oturum yapılacak. Bu oturumun adı Sultan Alparslan oturumun olacak. Öğleden sonraki oturumlara ise Abdurrahman Gazi ve Erzen Hatun oturumu ismi verildi” şeklinde konuştu.
BEÜ Rektörü Mahmut Doğru, özellikle çalıştayın konusunun değişik yönleri ile mezar taşlarının okunması yazıt bilimi açısından önemi ve okunması ile ilgili olan çalışmalar olduğunu belirterek “Gelen hocalarımız kendi aralarında hem kendi çalışmalarını yansıtacaklar, hem buraya nasıl uyarlanır hemde tarihi değerler anlamında görüş alışverişinde bulunacaklar. Konularında uzman olan yaklaşık 25-30 hoca bekliyoruz. Özellikle bu yöre için tarihi bir adım olduğunu düşünüyoruz. Dileriz Türk Kurumunu buraya getirip bu çalıştayı yaptırmakla Türk Dil Kurumunun da buradaki yoğunluğunu da arttırmış olacağız ve mezar taşlarının üzerindeki bu yazıtların daha hızlıca okunup değerlendirilmesi açısından çok önemli bir adım olacağına inanıyoruz. Üniversitemizin gerek kazı başkanlığında gerekse oradaki mezar ve mezar taşlarının denetlenmesi anlamında başlatılan projelerin çıktılarını da çalıştayda katılımcılarla paylaşılacak. Katılımcılar bu çıktıları gördükleri zaman üniversitemizin yöreye ve tarihe olan katkısını anlamış olacaklar. Mezarlığın fotografik çalışması ve lazer tarama ile çalışmaları var. Bu çalışmalarda kapsamında mezarların tespiti ve bunların koordinatlandırılması programı çerçevesinde dilendiği gibi dijital ortamda yazıtı okuma ve dil bilimcilere bu şekilde gönderme fırsatı bulacağız. Burada bunun ilk olması da önemli bir konudur. Moğolistan’da bu konu ile ilgili bir çalışma başlatılmıştı. Bu yüzden bunun bir başlangıç olması çünkü daha önce bu tür çalışmalar yapılmış ama pek yeterli olmamış. Bu çalışmanın da burada başlatılması olması ve üniversitemizin buna öncülük etmiş olması ayrıca bizim için bir değerdir. Dileriz bu projenin çalışmalarını alıp ilgili Bakanlığımıza, Başbakanlığımıza ve Cumhurbaşkanlığımıza gösterip onlardan eğer ki destekleri de alırsak özellikle yazıtlarla olan çalışmaları kısa zaman içinde uzmanlar öncülüğünde tespit edebiliriz” dedi.
Kaynak: iha