BOĞAZ AĞRISI VE DELTA VARYANTINA BAĞLI COVİD-19 ENFEKSİYONU BİRLİKTELİĞİ Nİ NASIL ÇÖZELİM?
SALGIN ORTAMINDA BOĞAZDA YANMA İLLA DELTA VARYANTI OLDUĞUMUZU GÖSTERİR Mİ?
 
Hani ünlü bir Artvin Şavşat türkümüzde söylendiği gibi BOĞAZ AĞRISI ve DELTA VARYANTI ÇİFTİ yoksa konaktan çıkıp üzerimize mi geliyor?Gelin konuya çok sevdiğim bu türkümüz ile girelim.Ne dersiniz?
Çift Candarma Geliyor(loy)
Kaymakam Konağından
Fiske Vursam(Loy) Kan Damlar
Gırmızı Yanağından
*
Korona Pandemisi sırasında Boğaz ağrısı adeta korkulu bir rüya oldu.
Bu sorunla ilgili her gün birçok hastamız, arkadaşlarımız,tanıdıklarımız boğaz ağrım,boğaz da yanmam ve gıcığım var ne yapmalıyım? diye bizlere sorularını sorup çare arıyorlar.Daha önceki yazımda Akut tonsillo farenjiti ve nezlede bu konudan azda olsa bahsetmiştim..Ama istek üzerine tekrar ve güncelleyerek yazıyorum.
*
Boğaz ağrısı olmayan veya yılda enaz 3-4 defa boğazım ağrıdı ne yapacağımı bilemedim diye yakınmayan yok gibidir. Bu gün bu pandemi ortamında  sizlerle boğaz ağrısının basitçe nedenlerini ve çözümlerini sorulu yanıtlı anlatmaya çalışacağım. Mikroorganizmaların özellikle bizim için çok önemli olan KORONA VİRÜS ve Streptokokların (A grubu beta Hemolitik) giriş yeri tonsil dediğimiz bademcikler olup, boğaz ağrısı ile kendini gösterir. 
*
Boğaz ağrısı yutkunma sırasında boğazda oluşan yangı(iltihab) nedeni ile oluşan bir bulgudur.
*
En sık rastlanan enfeksiyöz tablolar ise;
•Akut Tonsillofarenjit, 
•larenjit, 
•Laringotrakeobronşit (Krup),
•Epstein Barr virüsü ile olan “Enfeksiyöz       
 Mononükleozis" diye öğrendiğimiz ÖPÜCÜK 
 HASTALIĞIDIR.
*
Boğaz ağrısına en sık neden olan mikroorganizmalar ise;
Virüsler
•Rinovirüsler,
•İnfluenza (grip) ve parainfluenza virüsleri,
•Koronavirüsler(SARS-CoV-2 ve DELTA VARYANTI)
•Adenovirüs,
•Respiratuar Sinsityal Virüs,
•Enterovirüsler,
•Epstein Barr Virüs,
•Herpes Simpleks Virüs.
Bakteriler
•Özellikle Grup -A Streptokoklar, sonra Grup - C ve G streptokoklar,
•Gonokoklar,
•Difteri Basili
•Atipik Zatürree Bakterileri (Mikoplazma ve Klamidya Pnömonya),
•Veba, Leptospira ve Brusellozis etkenleride hastalık süresince boğaz ağrısına neden olabilir. 
*
Diğer Nedenler;
Ağız boşluğunun ve dişeti ve dişlerin her türlü bakteriyel enfeksiyonlarının seyri sırasında boğaz ağrısı oluşabilir.
*
Boğaz ağrısı olan hastada ne gibi belirtiler eşlik edebilir?
Ateş, yutma güçlüğü, bazen ağzını açamama, genel durum bozukluğu, konuşamama, kısık ses, bazen ense sertliği, boynunu kımıldatamama veya boynun bir tarafa dönmesi, boğazda kızarma, şişlik gri beyaz veya kirli sarı zar oluşumu, kanama odakları ve irinli sıvı gözlenebilir. Genel durum bozukluğuna paralel olarak kas ağrıları ciltte kırmızı toplu iğne başı büyüklüğünde döküntüler olabilir.
*
Laboratuar testlerinden tanıya yardımcı olanlar nelerdir?
Hangi Hastalığın seyri esnasında boğaz ağrısı gelişmiş ise, o hastalığa özgü testler yapmak gerekir.İçinde yaşadığımız bu günlerde Covid-19 enfeksiyonu ve KORONAVİRÜS- DELTA VARYANTINI Ayrıca Bakteriyel veya viral olup olmadığını ayırmak için, tam kan sayımı, periferik yayma, CRP, Sedimantasyon ve özellikle A-grubu Beta Hemolitik Streptokokların ayırımı için boğaz kültürü, KORONA-PCR testi gerekirse Toraks-BT araştırılması çok önemlidir.
YORUM VE ÖNERİLERİM
Her zaman söylediğimiz bir söz vardır. “Boğaz ağrısı Deyip Geçmeyin,Hele şu sıralarda yaygın olan KORONAVİRÜS-DELTA VARYANTINI akıldan çıkarmamak gerekir.Boğaz ağrısı 
birçok önemli hastalıkların belirtisi olabilir.” 
*
Enfeksiyöz nedenlerden en önemlisi(komplikasyonları açısından) halk arasında “BETA” diye adlandırılan “A-Grubu Beta Hemolitik Streptokoklardır.” Bunun için boğaz yayması ve hızlı testler yanında boğaz kültürü yapmak çok önemildir. Penisilin alerjisi yoksa “Benzatin Penisilin” tedavi ve korunma çok önemildir. Alerji varsa Eritromisin grubu makrolit ilaçlar vermek gerekir.Delta varyanına bağlı Covid-19 enfeksiyonu varsa en kısa zamanda yakın temaslıların izolasyonu, taranması ve hastanın soyutlandıktan sonra bulgularına göre destekleme tedavisi yapılmalıdır.
Yazımız sıkıcı olmasın diye mümkün olduğunca teknik ayrıntıya fazla girmediğini sanıyorum.Sıkıcı oldu ise kusura bakmayın.Güzelim türkümüz ile bitirelim...Bu türküyü Muazzez Turing ustamız beynimize kazımış, bu hoş Livane ezgisini  Zülfü Livaneli ve Ahmet Kaya sevdirmişti.
Haydi Malım, Haydi Canım
Şinanay Aslan Yarim
Sevgilerimle...
KORUMA TEDAVİDEN DAHA ÜSTÜNDÜR!
SAĞLIK DOĞUŞTAN KAZANILMIŞ BİR HAKTIR!
AŞI EVRENSEL VE YAŞAMSALDIR!
AŞI REDDİ BİR HAK OLAMAZ!