Geçtiğimiz günlerde işim gereği Fatsa’ya gittim. Gördüğüm ihtiyaç üzerine bu konuyu yazdım.  Bolaman’da yol; otoyol birleşiminden itibaren Fatsa’da Ilıca Mahallesi ve Sanayii Sapağına  kadar; sürat otomobiller için  110 km; diğer araçlar içinde 85 km den başlamak üzere  110 km arasındadır.  Burası bölünmüş yoldur. Yani yolun bir tarafından diğer tarafına geçmek için asgari 24 metre yürümek gerekmektedir.  Burada  boyanmış epey sayıda yaya geçidi olmasına rağmen;  otomobillerin  tolerans payı ile; 121 km gidebildiği yerde; yaya geçitlerinden geçerek diğer tarafa   geçmek son derece tehlikeli ve zordur.  Burada acil çözüm araçların sürat limitini otomobiller için 70 km ye;  diğer araçlar için 60 km ye düşürülmesi ve yayaların karşıdan karşıya geçmesi için 2 adet ışıklı duraklama kavşağına ihtiyaç var. Işıklı bekleme sistemi buraya konulduğunda; trafik yaya geçme aralığından dolayı, kesik kesik devam edecek;   bu aralıkta yayalar karşıdan karşıya rahatlıkla geçebilecektir.

      Burası turistik bir bölgedir.  Yolun her iki tarafında da  tesisler ve yerleşimler mevcuttur. Bu   nedenden burada temelli çözüm gerekmektedir.  Yapılacak  2 adet alt geçit veya üst geçit bu sorunu kökten çözecek; o zaman sürat limitini küçültmeye gerek kalmıyacaktır. Keza Fatsa’nın   batı kesiminde de ana yolda bu durum mevcuttur. Uygun yerlerde alt  geçit veya üst geçit yapılması sorunu çözecektir.  Çünkü burası ana karayoludur. Sürat limitinin düşürülmesi; seri ulaşımı yavaşlatacaktır.

      Fatsa Çevre Yolu’na da başlanmalıdır.   Buradaki Çevre Yolu Ünye Çevre Yolu’na ve  Bolaman Ordu Çevre Yolu’na bağlantılı olacaktır. Yaklaşık 22- 23 km lik bir yol olacaktır. İlk aşamada Fatsa’nın güneyinden geçerek; yaklaşık 10 km lik bölümün yapılması sorunu genel boyutu ile çözecektir. Yapıldığında  trafik  çevre yolundan seri  olarak  akacak;  ana karayolunda yoğunluk kalmıyacaktır.  Trafik kazaları ve trafikle ilgili sorunlar en aza inecektir.