Türkiye'de profesyonel ligler ile yerel ligler arasında yer alan Bölgesel Amatör Lig için yeni sezon öncesinde kritik bir karar alındı. Türkiye Futbol Federasyon 2026-2027 sezonu öncesinde Bölgesel Amatör Lig'de kritik kararlar alarak Bölgesel Amatör Lig'in (BAL) adını, Profesyonelliğe Geçiş Ligi (PGL) olarak değiştirdi.


PGL'ye katılacak olan kulüpler, lige katılım bedeli olarak 250.000 TL nakit ve lige katılım teminat bedeli olan 750.000 TL'yi nakit veya banka teminat mektubu olarak sunmak zorunda. Lige katılım bedeli olarak nakit yatırılan 250.000 TL sezon sonunda kulüplere iade edilmeyecektir. Kulübün varsa TFF'ye ödemek zorunda olduğu Amatör Futbol Disiplin Kurulu (AFDK) tarafından verilen para cezası bedelleri, takımın veya taraftarların saha veya statlara vermiş oldukları zarar vb. bedeller bu teminat bedelinden kesildikten sonra kulüplere iade edilecektir. Lige katılım ve 1 yıllık banka teminat bedelleri, fikstür çekiminin ardından takımın ligden çekilmesi veya çıkarılması halinde iade edilmeyecek.

PGL'ye katılacak olan kulüpler tarafından, müsabakalarını oynayacakları, antrenmanlarını yapacakları saha ve tesislerin kendilerine tahsis edildiğine dair belgenin sunulması zorunlu hale getirildi. Belge ibrazını yapamayan kulüpler lige alınmayacak. Bu sebeple lige alınmayan kulüp veya kulüplerin yerine, ilgili yerel ligde sıralamaya göre en üst takım veya takımlar statüde belirlenen kriterleri taşımaları halinde lige katılım sağlayacak. Bu takımların kriterleri taşıyıp taşımadıkları TFF Amatör İşler Yürütme Kurulu tarafından değerlendirilecektir.

İŞTE OYUNCU UYGUNLUKLARI

• PGL müsabakalarında 01.01.2002 - 31.12.2011 arası doğumlu futbolcular müsabaka isim listesine yazılabilir ve oynayabilir.

• PGL müsabakalarında 2001 ve öncesi doğumlu yalnızca 5 (beş) futbolcu müsabaka isim listesine yazılabilir ve oynayabilir. Kulüpler geniş kadrolarında 2001 ve öncesi doğumlu daha fazla oyuncu tescil edebilirler.

• PGL müsabakalarında 01.01.2012 ve daha sonra doğumlu futbolcular oynayamazlar.

• 2026-2027 sezonunda PGL'de yabancı uyruklu futbolcu oynatılamaz.

Muhabir: Haber Merkezi Samet