Bugünlerde en çok bizlere gelen ve danışılan hastalar solunum yolları enfeksiyonları olanlardır.

Bu konuda ki yazımı en çok gelen sorular ve bunlara yanıtlarım şeklinde kesin ifadeler kullanarak yalın bir şekilde anlatmaya çalışacağım.  Yanlışlarım ve eksiklerim olursa affola!

▪️Solunum yolları enfeksiyonları hangi mevsimde daha çok artış yapar?

Özellikle sonbahar ve kış aylarında havaların soğuması ile artış yapar.

▪️Belirtileri nelerdir?

Ateş,titreme,üşüme, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, yan ağrısı, halsizlik, yorgunluk en belirgin belirtilerdir.

▪️Hangi testler önemlidir?

Tam kan sayımı,ASO,CRP, Boğaz Yayması, Boğaz kültürü gerekirse Akciğer grafisi önemli olup,  hastanın klinik bulgularına göre diğer testler istenebilir.

▪️Pandemi dolayısıyla COVİD-19 PCR testi yaptırmak gerekir mi?

Evet gerekir. COVİD-19 Enfeksiyonundan şüphelenilirse diğer yardımcı testler (Torax-BT gibi) istenebilir. Hızlı Korona testleri acil durumlarda yapılabilir.

▪️Tedavide antibiyotik kullanımının yeri var mı?

Bu dönemdeki enfeksiyonların çoğu virüslerle olduğundan antibiyotik çoğunlukla gerekmez. İlgili hekim kan testleri, mikrobiyolojik araştırmalar(yayma ve kültür gibi) ve/veya radyolojik testler ile bakteriyel üst veya alt solunum yolları enfeksiyonu düşünürse antibiyotik tedavisini başlatabilir. En uygun sürede ve dozda vermesi uygundur.

 ▪️Pandemi virüsü olan SARS-COV-2’nin bu aylarda dolaşımda olan ve hastalık yapan tipleri nelerdir?

Bu aylarda  SARS-CoV-2’nin hastalık oluşturan HCoV-229E, HCoV-NL63, HCoV-OC43 ve HCoV-HKU1 virusları dolaşımda olabilirken, yetişkinler ile çocuklarda hafif veya orta derecede solunum yolu enfeksiyonları oluşturabilmektedir.

▪️Sonbahar ve kış aylarında dolaşımda olan diğer virüsler neler olabilir?

Elbette Korona Virüs yanında, Grip(influenza) ve RSV virüs dediğimiz Solunum Sisteminin Sinsityal Virüsü ‘nü unutmamak gerekir.

Yani *SARS-CoV-2 , *Grip(influenza) ve *RSV üçlüsünü ciddiye almak gerekir.

▪️Maske, mesafe ve temizlik kuralları bu dönemde de geçerli mi?

Elbette çok geçerli ve önemli olup, bu kuralları özellikle okullarda, işyerlerinde, kapalı alanlarda yani asansörler, toplantı salonları, ortak tuvaletler, kışlalar,sinema ve tiyatrolarda sıkı uygulamak gereklidir. Kapalı yerlerde dışa açılan havalandırmalar olabildiğince açık tutulmalıdır. Mecbur kalmadıkça kapalı ortamlarda fazla durmamak ,kağıt para yerine temassız banka kartlarını kullanmak, yiyecek içecek dağıtımından, elle tokalaşma ve kucaklaşmadan kaçınmak gerekir. Özellikle risk grubunun bu kurallara azami özeni göstermesi kendisi ve toplumun yararınadır.

▪️Bu aylarda özellikle hangi aşıları yaptırmak gerekir?

Daha öncede yazdığım gibi özellikle risk grubunun Grip,zamanı gelmişse mRNA ve hekim önermiş ise Zatürre aşısı dediğimiz Pnömokok aşısı uygundur.

Sözümüzü her zaman yaptığımız gibi güzel bir Erzurum türküsü ile bitirelim. Muharrem Akkuş ve Nida Tüfekçi ustalarımız’ın kaynaklık ettiği bu ezgide yine TABİP’den yakınma geçmektedir. Ne diyelim?

KIRMIZI GÜL DEMET DEMET

Kırmızı Gül Her Dem Olmaz

Yaralara Merhem Olmaz

Balam Nenni Yavrum Nenni

Ol Tabipten Derman Gelmez

Şol Revanda Balam Kaldı

Yavrum Galdı Balam Nenni

Sevgilerimle…