Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, günümüzde ülkelerin değil, artık şehirlerin ve bölgelerin yarıştığını belirterek, “Sürekli dış ticaret açığından bahsediyoruz, aslında bir inovasyon açığımız var. Bu değişim ve dönüşüm, toplumda bir kültür devrimi ile gerçekleşebilir” dedi.
'Garanti Anadolu Sohbetleri’nin bu yılki 3. durağı Bursa oldu. BTSO binasında düzenlenen toplantıda konuşan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Anadolu’daki birçok bölgenin sahip olduğu potansiyelle Türkiye’nin 2023 hedefine ulaşmasında önemli rol oynadığını söyledi. Başkan Burkay, Cumhuriyetin 100. yıl dönümünde çok büyük hedeflerle yola çıkıldığını dile getirdi. Burkay, “Cumhuriyetimizin 100. yılında ülkemiz, dünyadaki ilk 10 ülke arasında yer almayı hedefliyor. Bu hedefler doğrultusunda, kişi başı gelirin 25 bin dolar seviyesine, GSYİH’nin ise 2 trilyon doların üzerinde olması planlanıyor. Bu hedefler geleceğimiz için çok önemli. Bu yüzden yol haritalarımızı iyi belirlemeliyiz” dedi.
“ARTIK ÜLKELER DEĞİL, İLER YARIŞIYOR”
Bursa’nın 2023 hedefleri yolunda bugüne kadar başardıklarıyla Türkiye’nin en önemli sanayi ve üretim ihracat merkezi haline geldiğini anlatan BTSO Başkanı Burkay, orta gelir sandromu ile ilgili olarak da, “Bizim orta sendromumuz var. Şu anda içindeyiz. Sendrom olmaktan çıktı. Bu değişim dönüşüm sürecini Türkiye, bir yerden başlamak zorunda. Son yıllarda ülkelerin rekabetinden çok, bölgelerin ve kentlerin rekabeti söz konusu” diye konuştu.
“BİZİM DIŞ TİCARET AÇIĞIMIZ YOK, İNOVASYON AÇIĞIMIZ VAR”
2008 yılı sonunda başlayan global krizde olduğu gibi üretmeden, dünya ile entegre olmadan sürdürülebilir bir büyümeden bahsedilemeyeceğini ifade eden Burkay, şöyle konuştu:
“Mutlaka bizim inovasyon ve Ar-Ge’ye dayalı teknolojiye yönelmemiz şart. Sürekli dış ticaret açığından bahsediyoruz, ama bu aslında bir inovasyon açığıdır. Bu değişim ve dönüşüm, toplumda bir kültür devirimi ile gerçekleşebilir. Bu yüzden toplumda ve şirkelerimizde kültür devrimine Anadolu’dan başlatmamız lazım. Bursa, artık sadece otomotiv sektörü özelliği ile anılmamalı. Bu tür bölgeler uzay, havacılık ve savunma sanayi alanında da elverişlidir. Biz Detroit’in düştüğü duruma düşmemeliyiz. Biz Bursa’yı Türkiye’nin teknoloji merkezi yapmak istiyoruz.”
“LOJİSTİK KÖY PROJESİ, EKONOMİYİ CANLANDIRACAK”
Başkan Burkay, BTSO liderliğinde Bursa’ya bir lojistik merkezi kurmayı planladıklarını anlattı. Lojistik merkezin Bursa ihracatına önemli katkılar sağlayacağını belirten Başkan Burkay, “Çalışmalarımız sürüyor. Bu merkez, liman, demiryolu ve otoban bağlantısı bulunan bir merkez olacak” ifadelerini kullandı.
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ise, Bursa’nın teknoloji ve Ar-Ge’ye gereken yatırımı yaparak hedefine ulaşabileceğini dile getirdi.
Kaynak: iha