Nilüfer Belediyesi, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasında yapılan protokoller çerçevesinde yürütülen ENABİS projesi kapsamında ilçedeki 5 engelli okulundaki öğrencilere afet çantası dağıtıldı.
Nilüfer Belediyesi anlamlı bir çalışmaya daha imza attı. Nilüfer Belediyesi Engelliler Hizmet Birimi ve Sivil Savunma Uzmanlığı tarafından yürütülen, ilçe sınırları içerisinde yaşayan engellilerin afet öncesi eğitimleri ve afete hazırlık faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için hazırlanan ENABİS projesi kapsamında önemli bir çalışmaya daha imza atıldı.
Nilüfer’de bulunan 5 engelli okul öğrencilerine gönüllü öğretmenlerin katkısıyla hazırlanılan Engellilerde Afete Hazırlık kitabı ve Nilüfer Belediyesi tarafından hazırlanılan engelli afet çantası dağıtıldı. Çantada el feneri, eldiven, kilitli poşet, düdük, maske, not defteri kalem gibi afet durumunda bulunması gereken malzemeler bulunuyor.
Çanta ve kitap dağıtımı Nilüfer Özel Eğitim Meslek Lisesi’nde gerçekleşti. Törene Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Kaymakamı Mustafa Kılıç, Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Kaya, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Oğuz Gündoğdu, DOHAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Afet Uzmanı Özden Işık ve DOHAD Başkanı Fuat Agalday katıldı.
Nilüfer Belediyesi’nin ilkelerinin başında insan ve etik, eşitlik, sosyal belediyecilik olduğunu belirten Başkan Bozbey, “Geçtiğimiz günlerde deprem yine varlığını bizlere hissettirdi. Daha üzerinden bir hafta geçmedi, ama ben yine pek çok kişinin bu gerçeği rafa kaldırdığını düşünüyorum. Türkiye’de yaşıyorsanız, her an depremle karşı karşıya olacağınızı bilmeniz gerekiyor. Can kayıplarını önlemek için tedbir almak zorundasınız. Engellilere dönecek olursak, bir afet durumunda da onlar aslında önemli dezavantajlar yaşayabilir. Çok önemsediğimiz Engelli Afet Bilgi Sistemi’ni yani ENABİS’İ birkaç yıl önce yaşama geçirdik” dedi.
Engellilerin, farklı alarm ve erken uyarı sistemlerine, özel kurtarma ve tahliye tekniklerine ihtiyaç duyduğunu kaydeden Bozbey, “Toplumun en riskli grubunu oluşturan engelliler için özel bir “afetlere hazırlık eğitim programı” geliştirmek ise zorunlu. Engellilerin ve onların yakın çevrelerinin afete hazırlık için atacakları adımlar çok önemli. Sadece engelliler değil, onların aileleri, yakınları ve arkadaşları ile hizmet aldıkları kurum ve kuruluşlarda çalışanlar da afete hazırlık konusunda bilgi sahibi olmalıdır. İşte, ENABİS projesi ile bunu hedefliyoruz. Bu proje sayesinde Nilüfer'de yaşayan binlerce engelli, engelli ailesi ve yakın çevresinin afete ve acil durumlara hazırlıksız yakalanmamasını sağlamak istiyoruz. Şimdi, Nilüfer sınırları içerisinde bulunan 5 resmi engelli okulunun gönüllü öğretmenlerinin katkısıyla hazırlanılan “Engellilerde Afete Hazırlık” kitabını ve belediyemiz tarafından hazırlanılan engelli afet çantasını bu okullarımızda dağıtıyoruz” diye konuştu.
Nilüfer Kaymakamı Mustafa Kılıç da Türkiye’de deprem gerçeğinin asla unutulmaması gerektiğinin altını çizerek, özellikle engellilerin afet ve sonrasında izleyecekleri yol hakkında bilgilendirilmeleri gerektiğini ifade etti.
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Oğuz Gündoğdu ise “Bu proje gerçekten çok anlamlı ve önemli. Engellileri afet durumunda korumak kollamak gerekiyor. Engellilerin önsezileri çok kuvvetlidir. Onlar aslında birer afet gönüllüsü gibidir. Onlar öğrendiklerini normal insanlar gibi panik yapmadan soğukkanlı şekilde uygulayabiliyor” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından çantalar öğrencilere protokol tarafından verildi.
Kaynak: iha