Yaşadığımız ekonomik sorunların gerisinde, bütçe açıkları var. 2021 yılı bütçesi 245 milyar lira açık ile bağlandı. Açığı ödeyecek gelir elde edilemediği için, enflasyon yoluyla açık kapatıldı.

2021 yılı Kasım ayına kadar, bütçeden SGK'ya 245,7 milyar lira transfer edildiğini görüyoruz. SGK bütçesi denk olabilse, devlet bütçesi açık vermeyecek ve ekonomik sorunlar yaşanmayacaktı. SGK primleri, SGK'nın gidelerini karşılayamıyor. Farkı devlet, vatandaştan enflasyon yolula tahsil ederek kapatıyor. Ayrıca, Devletin sosyal harcamaları var. Bunlar bileşince, bütçe açığı sorun yaratıyor.

Sosyal güvenlik giderlerinin en yüksek rakamı Emekli Aylıklarından oluşuyor. Türkiye emeklilik sistemi kötüye kullanılmış ve kara deliğe dönüşmüş. Ekonomik felaket buradan geliyor.

Neden?

Birincisi ve önemlisi Türkiye ölen emekliye maaş veren, dünyadaki tek ülke. Nedendir bilinmez, emeklinin dul kızı ölmüş emeklinin maaşını ömür boyu alıyor. Ölünün maaşını almak amacıyla, aileler boşanıyor. Rakam her gün artıyor. Emekli sayısının yarısına ulaştığından söz ediliyor. Hakkıyla emekli olanların, hakkı gasp ediliyor.

Emeklilikte sorun yaratan diğer bir neden ise erken yaşta emekli olmaktan dolayı meydana geldi. Halbuki emeklilik ''Çalışma gücünü kaybedenler için'' kurulmuş bir düzendir. Çalışma gücünü kaybetmemiş genç kuşakların emekli sistemine dahil edilmesi, sistemin bozulması ile sonuçlandı.

Emeklilik sisteminde aslolan ''elde edilen primler ile emekli giderlerinin karşılanması''dır. Sistemin primler=emekli giderleri şeklinde reforma tabi tutulması gerekiyor.

Devlet bütçesinden yapılan sosyal harcamalar, popülizme dönüştü. Durumu iyi olan vatandaş, bir yolunu bulup YEŞİL KART alıyor: Evde bakım ücreti, ihtiyar maaşı gibi sosyal harcamalar, bütçenin sosyal güvenlik ödeneklerini aşıyor. Nitekim, sosyal güvenlik giderleri 2021 yılında bütçenin yarısına yaklaştı.

Bütçede israf var. Tüketim ve yatırım harcamalarındaki israf da bütçe açıklarına neden oluyor. Sosyal güvenlik giderleri ile karşılaştırıldığında yatırım israfının devede kulak kaldığı görülür. Örneğin, Devlet ''Yap-İşlet-Devret'' modeli ile 16 milyar lira her yıl ganati kapsamında para ödüyor. Sosyal güvenlik harcamaları ise, günde 1,6 milyar lira. Yani, yap-işlet devret için yılda ödenen para 10 günlük sosyal güvenlik gideri.

SGK reformu yapılmadan, bütçe açıkları düzelmez. Bütçe açıkları düzelmedikçe, enflasyon önlenemez. Siyasilerin bu soruna, çözüm üretmesi gerekiyor.