Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde Halk Eğitim Müdürlüğünün yıl sonu karma ortak sergisi düzenlendi. Sergide, kına gecelerinin vazgeçilmezi olan Bindallı elbisesi ile genç kızların rüyalarını süsleyen Gelinlik göz kamaştırdı.
Halk Eğitim Müdürlüğü merkez yıl sonu karma ortak sergisi Gelibolu eski belediye binasında saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı
Açılışı, Gelibolu Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Belediye Başkan Vekili Mustafa Çoban, İlçe Milli Eğitim Müdürü Haki Mutlu ve eşleri tarafından yapıldı. Açılışın ardından davetliler tarafından sergi gezildi.
Bu arada yılsonu sergisinde Aslı Bolca tarafından sezon içerisinde dikilen gelinlik ilgi odağı oldu.
Serginin diğer bir ilgi odağı ise, kursta yapılan ve kına gecelerinin yıllar öncesine dayanan adetlerinin birisi olan Bindallı oldu. Bindallıyı kurs süresince işleyerek yapan Dilek Köse, “Bindallılar, kadife, ipek, saten, atlas kumaştan yapılan üzerlerine çeşitli desenler işlenilerek gösterişine daha fazla estetik katan uzun bir giysi. Elle işleneni daha makbul ve pahalı. Günümüzde daha çok Anadolu ve şehirlerdeki düğün örf adetlerine dikkat eden insanlarımız tarafından tercih görmektedir. Aynı zamanda düğünlerde kırmızı, pembe, lacivert bindallı moda olmuş sonraları yerini Avrupa adeti olan gelinliklere bırakmıştır. Fakat şuanda bazı şehirlerde sadece kına gecelerinde değil, düğünlerde de Bindallılar kullanılmaktadır. Önceleri el işçiliği, kumaşın zor bulunması gibi sebepler dolayısıyla pahalı olan Bindallılar, gelişen teknoloji sayesinde herkesin alabileceği bir elbise haline gelmiştir. Ben severek diktim ve işledim” dedi.
Gelibolu Halk Eğitim Merkezi Müdürü Secat Tığ, “Yıl sonu ortak sergimizde yıl içinde kursiyerlerimizin makine nakışı, giyim, el sanatları, takı tasarımı, çocuk gelişimi etkinlikleri alanında yaptıkları eserlerini halkımızın beğenisine sundular. Bu çalışmalarda açılan,42 adet kursta toplam 220 bayan 13 erkek kursiyer görev aldılar"dedi. Sergi 4 gün açık kalacak.
Kaynak: iha