Çanakkale'nin Lapseki ilçesi Gazi Süleyman Paşa camisi bahçesinde bulunan Hadimi Mustafa Rahmi Efendinin Osmanlıca mezar taşı Türkçeye çevrildi.
Tarihte 14yy'da Orhan Gazi döneminde yaptırılan caminin yıllardır bahçesinde yer alan Hadimi Mustafa Rahmi Efendinin türbesinin aydınlığa kavuşması için Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünün Osmanlı Arşivi bünyesinde çalışan Mustafa Özsaray harekete geçti. Tarihi kaynaklarda pek rastlanmayan Hadimi Mustafa Rahmi Efendinin kimliğinin aydınlığa kavuşması için mezar taşında %90'ı bozulmamış halde bulunan Osmanlıca yazılar Türkçeye çevrildi. Lapseki Diyanet-Sen Lapseki Temsilcisi ve aynı zamanda Gazi Süleyman Paşa cami imamı Adem Yıldız konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Mezar taşı Lapseki'mizin damadı olan ayrıca Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünün Osmanlı Arşivi bünyesinde çalışan Mustafa Özsaray tarafından Türkçeye çevrildi. Bizler gerek internet ortamında gerekse hazır kaynaklarda Hadimi Mustafa rahmi Efendi hakkında bilgi bulamadık. Mezar taşındaki yazılar çözüldü. Mezar taşında özet olarak Hadimi Mustafa Rahmi Efendi Sultan Beyazıt Cami dersiamlarından yani üniversite hocalarındandır. İfadenin orijinali bu olduğu için bozmadık. Hemen aşağısında vefat tarihi yazıyor. Hicri 11 Şaban 1327 bunu miladi'ye çevirdik 28 Ağustos 1909 olarak ortaya çıktı. 1909 çok eski bir tarih değil. Yaklaşık 105 yıl önce ve Osmanlı imparatorluğunun son dönemlerine tekabül ediyor. Mezar taşı üzerinde bulunan Osmanlıca yazılarda bu kimsenin doğruluktan ayrılmadığı, daima kalbinde Allah korkusu bulunduğu, alim, abid ve zahid bir zat olduğu, fakirlere yardım ettiği ve güzel ahlakı ile meşhur olduğu yazılıdır. Ayrıca diyor ki; Allah'a dua etti, yarabbi benim canımı 3 günde al dedi ve duası kabul oldu. Biz bunun ne anlama geldiği hakkında kesin bir bilgiye kavuşmuş değiliz" dedi.
HADİMİ ÜNVANI NEREDEN GELİYOR ?
Mustafa Rahmi Efendinin başında bulunan hadimi unvanına da açıklık getiren Diyanet-Sen Lapseki Temsilcisi Adem Yıldız "Kesin bir bilgi olmamakla birlikte ‘hadimi’ bir hizmeti anlamına geliyor. Hadim hizmet demek yani hadimi hizmetçi anlamına geliyor. Birde yapılan araştırmalarda Samsun ve Konya'nın Hadim isimli ilçeleri var. Tarihte bazı büyük zatlar yaşadıkları köylerin isimlerini lakap olarak almış. Örnek verecek olursak Said Nursi'de Nurs köyünde doğduğu için bu şekilde anılmış. Mustafa Rahmi Efendinin isminin başına neden hadimi lakabı geldiği kesin olmamakla birlikte bu iki güçlü olasılık üzerinde duruluyor. Daha yaygın kabul edilen ifade Allah'ın Hizmetçisi olarak nitelendirilen Hadimi sıfatı kullanılıyor" şeklinde konuştu.
Kaynak: iha