Çocuklarınızla güvene dayalı bir ilişki kurmak, önemli bir dönüm noktasıdır. Çocuklar genellikle cömerttir ve bir yetişkinden çok daha fazla hatayı affeder. Ancak, belirli yönergelere uymazsanız güvenlerini tamamen kaybedersiniz.

Çocuklarınızla güvene dayalı bir ilişki kurmak önemlidir, çünkü bu onlar üzerinde yaratabileceğiniz etkiyi etkiler. Bu nedenle, güvenlerini kazanmak veya kaybettiyseniz yeniden kazanmak, onlara yardım edebilmek için önemli bir adımdır.

Çocuklarınızın güvenini kazanmanın ilk zorluğu, tanımıyla ilgilidir. Bu, size her şeyi anlatmaları ya da arkadaşınız olmaları ile ilgili değildir. Bunun yerine, güvenebilecekleri biri olduğunuzu algılamaları ve ihtiyaç duyduklarında paylaşmaları gerekenleri paylaşmaları ile ilgilidir.

Güvenmek, aranızda anlaşmaya varmak ve herkesin bunu takip edeceğini bilmekle ilgilidir. Hassas bilgileri açığa çıkarmak ve bu bilgilerin ilişkinin sınırlarını aşmayacağını bilmekle ilgilidir.

Bu nedenle, çocuklarınızın güvenini kazanmak için saygılı davranarak başlamalısınız. Onların kendi fikirleri olan bireyler olduklarını hatırlamalısınız. Ayrıca kendilerini savunmasız hissetmelerine ve sahip olabilecekleri sorunları anlamalarına izin vermelisiniz.

Saygı, çocuklarınızla güvene dayalı bir ilişki için esastır

Ebeveynler ve çocuklar asimetrik ilişkilere sahiptir. İlki kuralları, yönergeleri ve nihai kararları verir. İkincisi kendilerini ifade etmeli ve itirazlarını ve farklı bakış açılarını ifade etme hakkına sahip olmalıdır. Ancak, ebeveynlerine itaat etmelidirler.

Tahmin edebileceğiniz gibi, çocukların tutarlı bir otorite figürüne sahip olmaları önemlidir. Kendini onların seviyesine koyan bir arkadaşa değil, bir rol modele ve rehbere ihtiyaçları vardır. Gördüğünüz gibi, onlara eşit muamele etmek olumsuzdur. Bunu erken yaşta aşılamanız gerekir, çünkü daha sonra bunu yapmak zor olacaktır.

Bu, çocuğunuzun güvenini kazanmanıza nasıl yardımcı olur? Bir çocuk, hata yapsalar bile ebeveynlerinin olaya hakim olmalarını ve yaptıklarına güvenmelerini bekler. Bu çocuğun kendini güvende hissetmesini sağlar ve kendine güvenmesi için temel oluşturur.

Zaman, dikkat ve pekiştirme

Bir ebeveyn sadece bir rehberdir, bir yargıç değil. Çocuklar çabalarının ve yeteneklerinin tanınmasını ve kabul edilmesini takdir ederler. Aslında en büyük motivasyonlarından biri de bu tanınmayı kazanmaktır. Ebeveynler, çocuklarını sevgiyle ve sağlıklı bir şekilde gelişmelerine yardımcı olma niyetiyle düzeltmelidirler. Bunu yaparsanız, muhtemelen çocuklarınız olumlu yanıt verecektir.

Kısacası, çocukluk döneminde bu yolu izlerseniz, muhtemelen gençlik yıllarında sizden uzaklaşmazlar ve özerklik arayışlarında kendilerini kaybetmezler. Gördüğünüz gibi sağlıklı bir ebeveyn-çocuk ilişkisinin ve ergenliğin temelleri erkenden atılıyor.