Meşhur bir deyimimiz vardır bilirsiniz..Burada tam olarak yazacağım konuya uyuyor..

"DOSTLAR ALIŞVERİŞTE GÖRSÜN.."

*

Bizim ülkemizde Favipravir isimli antiviral ilacın Covid-19 enfeksiyonunun tedavisinde yaygın kullanımı, bu deyime tam olarak uymaktadır dostlarım..İster inanın ister inanmayın..

*

Bilindiği gibi Sağlık Bakanlığı  Covid-19 enfeksiyonunun tedavisinde erişkinlere verilen "favipiravir"in 12-15 yaş aralığında da kullanılacağını duyurdu. Henüz etkinliği yetişkinlerde kanıtlanmamış olan ilacın çocuklarda kullanımına onay verilmesi birçok  tepkileri de beraberinde getirdi. İlacın kullanım rehberinde (prospektüsünde) dahi “çocuklarda ve ergenlerde kullanılamaz” yazdığına dikkat çekmiştik. Türkiye’de ilacın kullanımını başka bir antiviral ilaç olmaması dolayısıyla plasebo etkisi ön planda olarak kullanıldığını belirtmiştik. Maalesef  bu İlaç yaygın olarak kullanılmaktadır.

*

Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz günlerde, “Kovid-19 Çocuk Hasta Yönetimi ve Tedavisi Rehberi”nde yaptığı değişiklikle koronavirüs tedavisinde kullanılan "favipiravir"in artık 12-15 yaş arasındaki çocuklarda da kullanılacağını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan duyuruda bu ilacın çocuklarda kullanımıyla ilgili ayrıca aileler tarafından onam formu imzalanması gerektiği belirtildi.

*

Bu açıklamaların ardından gözler favipiravir içeren ilaca çevrilirken ilacın prospektüsünde bulunan “çocuklarda kullanmayınız” ve “çocuklarda ve ergenlerde kullanılmamalıdır” ifadeleri dikkat çekti.

*

Bakanlığın ilaç rehberinde yaptığı değişikliğin ardından açıklamalarda bulunan Türk Tabipler Birliği, “Onam sorumluluğunu aileye yüklemek, ortaya çıkması olası bir sağlık sorununda sorumluluktan kaçınmak anlamını taşıyacaktır” demiştir.

*

Favipiravir etken maddeli ilaç hakkında şunu açıkça belirtmek isterim ki; Bu ilacın şu anda Türkiye’de kullanılması bence plasebo etkisine bağlıdır..Bunu bir hekim ve  konunun uzmanı olarak söylüyorum..

*

KORONAYA ETKİSİ TARTIŞMALIDIR.

Favipiravirin antiviral bir ilaç olduğunu belirttik.Tüm antiviral ilaçlarda önemli olan virüsün çoğalmasının önlenmesidir.

Favipiravir ilk olarak 2015 yılında Japonya’da grip ilacı olarak ruhsat aldı ve sadece gripte kullanılmaktadır. Başka bir endikasyonu zaten yok. Koronavirüs salgınında SARS-COV-2 virüsüne karşı etkinliği ise tartışmalı. Bu ilacın kullanımı hakkında birçok yayın çıktı ve kesin bir endikasyon göstermediği belirtildi. Birçok yayın da bu ilacın koronavirüs tedavisinde kullanılmasını önermiyor. Sayılı ülkeler bu ilacı kullanıyor ve ilk günlerde kullanımı sağlanırsa bir dereceye kadar bir etkisi olabilir denmektedir.

*

ÇOCUKLAR İÇİN KESİNLİKLE ÖNERİLMEMELİ!..

Türkiye’deki favipiravir etken maddeli ilacın kullanımını plasebo etkisine bağlıyorum.Şu anda bu ilaç Türkiye’de plasebo gibi kullanılıyor. Başka seçenek olmayınca hiç değilse bir ilaç verelim kullanılsın gibi bir duruş var. Etkinliğine dair yayınlar yeterli değil. Dolayısıyla birçok ülkenin rehberinde de yer almıyor. Çocuklarda bu ilaç kesinlikle önerilmemektedir. Prospektüsünde de belirtildiği üzere kullanılmaması gerekiyor. Erişkinlerde de etkinliği sınırlı ki bu konu da tartışmalıdır.

 

KORONAVİRÜS HASTALARININ TAKİBİ YAPILMIYOR.

Koronavirüs tedavisi sürecinde hastaların takibinin iyi yapılmamaktadır.Başka bir antiviral ilaç olmadığı için veriliyor ve yan etki takibi yapılmıyor. Hasta gerekli testlerden, fiziki muayenelerden geçirilmeden doğrudan evinde kendi haline bırakılıyor.Doktor kontrolü yok. Bir ilaç yazıldığı zaman mutlaka doktor kontrolünde ve  sorumluluğunda hastaya bu ilaç verilmelidir. Hastada ilaç yan etki takibi yapılmalıdır. Hasta" Saldım çayıra mevlam kayıra" şeklinde terkedilmemelidir..

 

Sevgiler..