Çocuklardan özür dilemek sorumluca bir harekettir. Bir anne, baba ya da öğretmen olarak, bir çocuğu yüzüstü bırakırsanız, ondan özür dileyebilmeniz gerekir. Örnek olun ve çocuklara herkesin hata yapabileceğini öğretin.

Çocuklardan özür dilemeyi öğrenmek önemlidir. Ancak birçok ebeveyn, çocuklarından özür dilemenin bir zayıflık işareti olduğunu düşünür. Hayır, hata yapmanız onların sizin hakkınızda kötü düşünmelerine neden olmaz. Bu, onlara sorumluluk kavramını öğretmek için harika bir andır, bunu hepiniz aklımızda tutmalıyız.

Her ebeveyn ve öğretmenin yapmaya çalıştığı bir şey, çocuklara yanlış bir şey yaptıklarında, yalan söylediklerinde veya fevri davrandıklarında ve saygısızca veya tehlikeli bir şey yaptıklarında özür dilemenin önemini öğretmektir. Bu hayatta nasıl özür dileneceğini bilmek herkes için çok önemlidir.

Çocuklara nasıl özür dileyeceklerini erken yaşlardan itibaren öğretmek, empati hissetmelerini kolaylaştırır. Eylemlerinin sorumluluğunu almalarına ve kendilerini kontrol edebilmelerine yardımcı olur. Bu tür davranışları öğrenmek bazen o kadar kolay değildir. Bazen yetişkinler öğütlediklerini uygulamazlar.

Yetişkinler, utanmalarına neden olduğu için özür dilemekten hoşlanmazlar, bu da çocukları hata yapamayacaklarına inandırır. Buna rağmen, bilmeniz gereken çok önemli bir şey var. Özür dilemeyi öğrenmek ve bunu uygulamak çocuklarla olan ilişkinizi geliştirebilir ve onlara değerleri öğretmenizi kolaylaştırabilir.

“‘Özür dilerim’ demek, bir elinizde yaralı kalbiniz, diğer elinizde bastırdığınız gururunuzla ‘Seni seviyorum’ demektir.” – Richelle E. Goodrich