Çin’in Wuhan kentinde 2019 kasımında çıktığı sanılan  coronavirüs ilk anda Çin’de de tanımlanamadığı için ne olduğu anlaşılamadı; bu yüzden yayılışını farkedilemeden sürdürdü. 2002 -2003 yılında 770 kişiyi öldüren; ve akut solunum sendromu sars;  virüsü olmadığı ortaya çıktı. 31 aralık 2019 da Çin; Dünya sağlık örgütü’ne ülkede olağan dışı zatürre vakaları görüldüğünü bildirdi. Çin 7 ocak 2020 tarihinden itibaren izolasyon tedbirlerini başlattı.  Daha sonra mart ayı içinde de hastalığı kesin tedavi eden ilaçları geliştirdiğini; 8 nisandada izalasyonu tedbirini kaldıracağını açıkladı. Tüm Dünya şu anda bu virüse karşı bağışıklığı sağlayan aşıyı bulmaya çalışıyor.

      Türkiye ise bu virüsten en çok etkilenen Ülkelerden biri; Sağlık Bakanlığı  şu anda (26. 03. 2020) tarihine göre test yapılan kişi sayısı 40017 oldu. 1872 kişinin hastanelerdeki tedavisi devam ediyor. Değişik ülkelerdeki 1014 Türk vatandaşı Türkiye’ye getirilerek, Mersin, Niğde, Sakarya, Bolu’daki YÖY  da karantina altına alındı. Ülkeleri dış uçuşlara karşı hava limanlarını kapatan, Tunus, Cezayir ve Ürdün uyruklu 1500 kişide Karabük’te öğrenci yurtlarına yerleştirildi. Türk Hava Yolları’da dış hatları 17 nisana kadar durdurdu; yalnızca  Şikago, Hong Kong, Addis Ababa, Washingtong’ uçacak. İç hatlar ve kargo seferleri devam ediyor. Şu anda Ülkemizde coronavirüse karşı izalasyon tedbirleri devam ediyor. Hastalık, kurallarına uyulan, iyi bir izalazyon tedbiri uygulamasından sonra; 2 – 3 hafta içinde   kontrol altına alınabileceği düşünülüyor.

        Yök tarafından Yüksek Kurumlar Sınavı (YKS) 25 – 26 Temmuza ertelendi. Üniversiteler Bahar döneminde yüz yüze eğitim almayacak; uzaktan eğitim modeli ile devam edecek. Yüz yüze verilmesi gereken dersler yaz aylarında yapılacak. YKS da Temel Yeterlilik 25 temmuzda; Alan Yeterlilik Testi ve Yabancı Dil Testi  26 temmuzda yapılacak. Ülkemizde tüm okullar 16 Mattan itibaren bir hafta eğitime ara veridi. 23 Mattan itibaren de uzaktan Eğitim Modeli ile dersler devam ediyor. Dersler internet ve televizyon üzerinden devam ediyor. Sabah 9 da başlıyor. Dersler bittikten sonra ilkokul ve ortaokullarda günde 2 kez tekrar ediliyor; liselerde ise bir kez tekrar ediliyor. Dersler ayrıca internet sitelerinden öğrenci girişi ile izlenebiliyor. Lise  Giriş Sınavı (LGS ) tarihinde ise değişiklik yapılmadı. 8 sınıf öğrencileri; ilk döneme kadar olan müfredat programına göre sorumlu olacak. Özel okullarda ise eksik program; okullar açıldıktan sonra verilecek.