Bunun bir nedeni de : Medeni ( ! ) Amerikan yönetiminin, Amerikalı yerlilere yapılan ‘’ iyi hekime ulaşmadaki engeller’’ dir.

JAMA tıp dergisi tarafından 31 mart 2022 günü yayınlanan bir araştırmaya göre, COVID-19 ile hastaneye kabul edilen Amerikan Kızılderili ve Alaska Yerli popülasyonları, Amerikalı Siyah ve beyaz hastalardan daha yüksek ölüm oranları yaşadı.

Araştırmacı hekimler bunun için, 2020 yılında Mississippi'de COVID-19 ile hastaneye kaldırılan 18.731 hastanın taburcu verilerini inceledi.

Amerikan Kızılderili ve Alaska Yerli hastalarının ortalama olarak daha az kronik hastalıkları olmasına rağmen, daha az komorbid ( yardımcı hastalıklar , ilave hastalıklar ) hastalıkları olmasına rağmen yani ölüm için daha az risk taşımalarına rağmen, covid 19 nedeniyle, diğer ırklardan hastalara göre çok daha yüksek oranlarda hayatlarını kaybettiler.

Yapılan araştırma sonuçlarına göre, Amerikan Yerlileri ve Alaska Yerli popülasyonlarının, İspanyol olmayan Beyaz Amerikalılara göre COVID-19'a yakalanma oranı 1.6 kat, hastaneye yatırılma oranı ise 3.3 kat daha fazla ve COVID-19'dan ölme oranı ise 2.2 kat daha fazla olduğunu kaydetti.

Araştırmaya göre, siyah hastaların virüsten ölme olasılığı ise yüzde 75, beyaz hastaların ölme olasılığı ise yüzde 77 daha azdı.

Araştırmacılar, "Komorbiditelerin COVID-19 sonuçlarında oynayabileceği tabloyu ağırlaştırıcı rolü itibarsızlaştırmasak da, Yerli popülasyonlar arasında farklı COVID-19 hastaneye yatış ve mortalite sonuçlarına katkıda bulunan genetik, yerli popülasyona ırkçılık yaparak iyi hekim’e ulaşımlarının kısıtlanması vs. gibi alternatif faktörler dikkate alınmalıdır." Sonucuna varmışlardır. 4.4.2022