Tüm Dünya bu Covid  19 virüsüyle oluşan ateşli, salgın  ve ölümcül; hastalığa çözüm bulmaya çalışıyor.  Bu salgının önlenmesinde en önemli tedbirin hijyen ortamı sağlamak, dezenfekte etmek ve kişisel temizlik tedbirlerine sıkı sıkıya uygulamak gerekiyor.  Virüs kişiye solunum yolu ile, aksırma ve öksürük  yoluyla, bilmeden  (hasta kişi )kişiyle  temas yoluyla, bu mikrobun bulaştığı metaya dokunuşla bulaşıyor.  Hasta olan kişinin  veya olabilir kişinin (testi pozitif çıkanın)  mutlaka karantinaya alınması ve tedavi edilmesi; aksi durumda zaten hasta kaybediliyor.

       Tüm Ülke olarak; anlatılan ve uygulamalarla gösterilen hijyen kurallarına uymamız;  kalabalık ortamlarda  bulunmamamız; kişilerle aramızda mutlaka 1,5 metre mesafe  bırakmamız.  Olabildiğince vaktimizi evde geçirmemiz. İyi uyumamız  gerekiyor.  Dünya’da birçok ülke hızlı hareket ederek; virüsün geldiği veya gelebileceği  ülkeler ile ulaşımı, mal ithalini, ülkeye giriş çıkışı, ticari veya turistik seyahati durdurdular; sonuçta o ülkeler Covid 19 virüsünden etkilenmediler veya çok az etkilendiler.  Bazı ülkeler ise başlangıçta işi yeterince sıkı tutmadıklarından  fevkalade kötü sonuçlar ile karşı karşıya kaldılar. Mevcud durumdada Covid 19 virüsünün  getirdiği  salgın ölümcül hastalığı en az kayıbla atlatmaya çalışıyorlar. Bu virüs özellikle bazı risk  gurubları  üzerinde çok etkili; bağışıklık sistemi zayıf olan hastalar; 1 den çok hastalığı olanlar,  yüksek tansiyon ve şeker hastaları, kalp hastaları, kanser hastaları, gebelik   yüksek risk   gurubunu oluşturuyor.

        Covid 19 virüsüne karşı henüz ilaç ve aşı geliştirilemedi ama;  Tüm Dünya’da bu konuda yoğun   çalışma devam ediyor.  Hatta bazı ülkelerde;  aşı çalışmaları gönüllüler üzerinde devam ediyor.