Covid 19 tehlikesi halen devam ediyor. Bu yüzden  hepimiz maske, hijyen,  mesafe kuralına uymak zorundayız.  Çünkü hem kişisel anlamda hem de toplumsal anlamda  bunlar bizi koruyan, bulaş riskini önleyen tedbirler.  Dolasıyla bu tedbirlere tüm toplum ve Millet olarak uymak zorundayız.

       Biliyorsunuz  eylül ayının  yirmilerinde ilk Hacettepe Üniversitesinde olmak üzere, başka bazı üniversitelerde dahil;  gönüllülere Çin’den gelen aşı uygulaması yapıldı.  Şimdiki  tarihlerde yeni aşı uygulaması gönüllülere yeniden devam ederek uygulama  onüç bin kişiye ulaşacak; daha önce aşı olanlarda olumsuz bir görüntü ortaya çıkmadı. Sanıyorum yeni aşı olacaklarla birlikte sayı önüç bine çıktığında;   iki ay sonra olumsuz bir durum ortaya çıkmazsa (Aşı hastalığa karşı, koruma  sağlarsa)  Ülkemizde öncelikli olarak gönüllülerden başlamak üzere  uygulamaya koyulacak.  Dilerim bu hastalığa karşı aşı çözüm olur.

      Bu arada başka ülkelerde olduğu gibi Ülkemizde de yerli aşı üretme çalışmaları devam ediyor.  Sanıyorum önümüzdeki yılın ikinci veya üçüncü ayı kullanıma sunulacak duruma gelecektir.  Aşının tüm Dünya’ya yetmesi mümkün görünmüyor. Yapılan çalışmalarda aşının tüm insanlığa  ulaşması 2024 ü bulabileceği  sanılıyor.