Tüm Dünya’da olduğu gibi Ülkemizde  de Covid 19 salgın hastalık ve  ölüme götüren  durumu devam ediyor. Özellikle son bir aydır; hastalığa yakalanan sayısı arttı.  Belkide kış aylarının gelmiş olması;  havanın soğuması nedeniyle  park,  bahçe  ve açık alanlarda oturabilme olanağı kalmayınca;  yaşamın kapalı mekanlara mecburen   taşınması sonucu salgının yayılma hızı arttı. Bu nedenden son dönemde ek tedbirler getirildi. Önümüzdeki cumartesi, pazar günleri; cuma akşamı saat 21 den Pazartesi saat 5  e kadar   evde kalma (yada sokağa çıkmama uygulaması ) getirildi.  Yine hafta içi 65 yaş ve üstü saat 10 – 13 arası;   çocuk ve gençlerde sokağa çıkma 13 -16 arası serbest bırakıldı.  Hafta içi 20 yaş ile; 65 yaş arası saat 10 dan akşam 21 e kadar sokağa çıkabilecek. Hafta içi günlerde marketler açık olacak ( yalnız HES uygulamasına geçilecek ); restaurantlar yalnızca paket servis yoluyla çalışacak . Evlerde gün, mevlit, taziye, yılbaşı kutlaması  gibi insanların bir araya geleceği etkinlikler yapılamayacak. Daha önce belirlenen istisnalar hariç 65 yaş üstü ve 20 yaş altı yurttaşlar  toplu taşıma araçlarını kullanamayacak.  Ana okulları faaliyetlerine ara verecek.  Cenaze  namazları ve nikahlar 30 kişiyi geçemeyecek.

       Sonuçta bulaşma riskini en aza inmesi veya hep ortadan kaldırılması için alınması gereken tedbirler alınıyor. Ama vakalarda  hissedilir bir azalma henüz görülmedi; sonuç olarak  tek çözüm aşı oldu.

        İngiltere’de aşı firması Pio tech ile Pfizer  ortaklığında ilk onay  geldi. İngiltere bu aşıyı önümüzdeki haftadan itibaren uygulayacak. Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi’de   10 aralıktaki toplantısında Bio tech  Pfizer ortak çalışmasıyla ürettikleri aşıya onay vermesi bekleniyor.

        Ülkemizde ise  Çin aşısının ilk aşamada 10 milyon doz yapılacağını, devamında 20 milyon doz; tekrar devamındada 20 milyon doz  alınabileceğini Sayın Sağlık  Bakanı  Koca  açıkladı.  Aşı uygulamasının  ücretsiz;   yerli üretim aşınında nisan ayı başında hazır olacağını  açıkladı.  Sanırım Ülkemizde de Çin aşısının Uygulamasına aralığın son haftası başlanacak. Bilim Kurulu ilk aşılamanın sağlık çalışanlarına; 65 yaş üstü yaşlı engelli, koruma evlerinde kalanlar ve kalabalık yerlerde yaşıyanlar;  2 ci aşamada  Toplum  işleyişi için gerekli sektörlerde; kritik işlerde çalışanlar; 50 yaş ve üzeri en az 1 kronik hastalığı olan yetişkinler; 3 üncü aşamada 50 yaş altı en az 1 kronik hastalığı olanlar,  genç yetişkinleri,  ilk iki grupta yer  almıyan  sektör ve mesleklerde çalışanları kapsıyor.   4 cü aşamada, ilk üç grupta yer almıyan tüm bireylerin aşılanması planlanıyor. 

        Mevsim şartları nedeniyle kalabalık,  kapalı ve yetersizce havalandırılmayan ortamlardan uzak durmalıyız.