Bu yıl 98 inci yıldönümünü kutladığımız Cumhuriyetimizin  ilanının  kutlandığı zamandır. Cumhuriyet halkın kendi  içinden seçtiği temsilcileri vasıtası ile; kendi  kendisini yönettiği rejimin adıdır.

      Mustafa Kemal Atatürk  16 Mayıs  1919 da  Samsun’a gitmek üzere bindiği Bandırma Vapuru’ndan itibaren  başlıyan;  ve 19 Mayıs 1919 da Samsun’a çıkışı akabinde;   22 Haziran 1919 da  Amasya Tamimi’nin yayınlanması;  sonrasında  23 Temmuz 1919 da Erzurum Kongresi; devamında 4 Eylül 1919 da  Sivas Kongresi ve Kongrelerde seçilen Arkadaşları ile birlikte;   27 Aralık 1919 da Ankara’ya geldiler. Çalışmalarına Ankara’da devam ettiler; ve 23 Nisan 1920 de  TBMM  sini açtılar. Bu Meclisin kararlılığında,  ve İsmet İnönü Komutasında 1 ci ve 2 ci İnönü Savaşları;  zaferle sonuçlanmış; devamında 13 Eylül 1921 de Sakarya  Meydan Savaşı kazanılmış;  sonrasında Kurtuluş  Savaşı hazırlıkları yapılmış ve 26 Ağustos 1922 de Büyük Taarruz başlatılmış; Afyon Kocatepe ve Dumlupınar  Zaferleri kazanılmış; (30 Ağustos 1922 )  düşman kuvvetlerinin önemli bir bölümü yok edilmiş ve kaçarak İzmir’e; peşinden kayık ve gemilerle Yunanistan’a gittiler.  Sonrasında  11 Ekim 1922 de Mudanya Ateşkes Mütarekesi imzalanmış ve barış  yolu açılmıştır. Kurtuluş Savaşı’nın peşinden Kasım 1922 de ilk barış görüşmeleri Lozan’da başlamış; ancak olumlu sonuç vermemiş; Şubat 1923 te görüşmeler tekrar başlamış   Dışışleri  Bakanı  İsmet İnönü   Başkanlığındaki heyet 24 Temmuz 1923 te Lozan Barış Anlaşmasını  imzalıyarak Türkiye Devleti’nin  Dünya Milletleri arasında yerini almasını sağlamıştır.  Lozan Barış Anlaşması ile ‘Türkiye  Devleti’nin  tapusu  alınmış;  29 Ekim 1923  tede TBMM de Cumhuriyet  ilan edilmiş;  yapılan seçimle Mustafa Kemal Atatürk ilk Cumhurbaşkanı olmuştur.

       Vatandaşın yönetime; partilere  üye olarak  veya bağımsız  kişi olarak;  etkin sekilde  katılmasını  sağlıyan rejime Cumhuriyet diyoruz.  Atatürk Cumhuriyetçiliği yalnız hükümdarlı ve vareset  yöntemlerinin  reddi olarak algılamamış; aynı zamanda  demokrasi kavramı ile birlikte düşünmüş  demokratik, çoğulcu Cumhuriyetçilik anlayışını benimsemiştir.  Laik, sosyal, demokratik, hukuk  devletinin adı Cumhuriyettir.

      Cumhuriyet rejimi ekonomik anlamda da, seçimler öncesi partilerin ortaya koyacakları  programları ile  yapacakları işleri  halkın  beğenisine sunma imkanı  tanır. Böylece  karar verici seçmen hangisinin programını kendisi için en iyi görüyorsa  oyları ile onu destekleyip iktidara taşıyabilir; bu yönüyle Cumhuriyet üstün bir olguyu ortaya koyar.

     Cumhuriyetimizin  98 inci yılını yaşıyoruz; Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun.