Pulmoner Rehabilitasyon Ünitesi, Denizli Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı Buldan Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde hizmet vermeye başladı.
Denizli Vali Yardımcısı Ali Sözen, Buldan Kaymakamı Hacı Uzkuç, İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Tekin, Halk Sağlığı Müdürü Dr. İbrahim Demirciler ve Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Osman Acar Buldan Göğüs Hastalıkları Hastanesini ziyaret ederek hizmet vermeye başlayan Pulmoner Rehabilitasyon Ünitesi'ni incelediler. Başhekim Uz. Dr. Halime Balkanlı ve ekibi ünite hakkında bilgi verdi.
Genel Sekreter Op. Dr. Osman Acar, Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine atandığı ilk günlerde sağlık tesislerine yapılan inceleme ziyaretleri esnasında Buldan Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde bir Pulmoner Rehabilitasyon Ünitesi açmayı hedeflediklerini ve artık hazırlıkları tamamlanan ünitenin halka hizmet vermeye başladığını söyledi.
Acar, “Bilindiği gibi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kronik solunum sistemi hastalıkları hem ölüm hem de hastalık yükü açısından ilk sıralarda yer almaktadır. Bu nedenle Pulmoner Rehabilitasyon Ünitesi'nin kronik akciğer hastalarının tedavisi ve hayat kalitelerini arttırma yönünde payı büyüktür. Pulmoner Rehabilitasyon yani solunum fizyoterapisi, kişiye özgü olarak planlanan, akciğer hastalarının tedavisini amaçlayan, kişilerin günlük yaşamda daha kaliteli nefes alıp vermesini hedefleyen rehabilitasyon programıdır. Hiçbir hastalık tanısı olmayan fakat doğru nefes alıp verme gereksinimi duyan bireylerde, tanısı konulmuş hastalıklarda, solunum sıkıntısı yaşayan ve doktor referesi ile gelen hastalık gruplarında, KOAH hastalarında, kistik fibroziste, çocuk hastalıklarında, çocuk felci hastalarında, interstisiyel akciğer hastalığı, göğüs duvarı bozukluklarında, kanserli hastalarda, Preop-Pastop hastalarında, kas hastalıklarında, obeziteden dolayı solunum sıkıntısı yaşayan hastalarda, hamilelik dönemindeki solunum sıkıntılarında,cerrahi öncesi ve sonrası hastalarda bu program başarıyla uygulanmaktadır’’ diye konuştu.
Türkiye’de sadece birkaç sağlık tesisinde Pulmoner Rehabilitasyon Ünitesi bulunduğunu da vurgulayan Genel Sekreter Op. Dr. Osman Acar, şunları söyledi:
“Bu programda kronik akciğer hastalığı nedeniyle uzun süreli nefes darlığı, çabuk yorulma, güçsüzlük nedeniyle günlük aktivitelerini yapmakta güçlük çeken hastalar; daha az atak geçirmeleri ve yaşam kalitelerinin artması için doktor referesi ile Pulmoner Rehabilitasyon Ünitesi’ne yönlendirilerek, burada görevli olan solunum fizyoterapistlerinin düzenlediği programlara katılabileceklerdir. Bu programların süresi hastanın ihtiyacı ve toleransına göre değişebilir. İşlemin sıklığı da yine hastanın durumuna göre ayarlanır. Amaç hastanın günlük yaşamda ideal kapasitesini kullanmasını sağlamaktır.”
Kaynak: iha