Günümüzde bilim deprem gerçeğini detayları ile ortaya koyarak,doğanın olayı olarak olacağını belirlemektedir. Yer yüzü altı haritalar çizerek nerelerde olabileceğini belirleyecek düzeye gelmiş durumdadır.Sadece doğa olayının ne zaman ortaya çıkıp depreme dönüşeceğini henüz çözememiştir.Çözemediği içindir ki felakete dönüşüyor.

            İnsanlar yer yüzünü kullanarak beslenme,barınma ve tüm diğer ihtiyaçlarını gidermektedir.İnsanlar en önemli ihtiyaçları olan barınaklarını yaparlarken doğa olaylarını doğru algılayıp gerekli zemin altı toprak analizlerini yaptırmaları gerekmektedir.Devlet bu hizmeti özel sektöre havale ettiği için mühendislik işlemleri ,barınak sahiplerine ücret karşılığı verilmektedir.Bu ücretten kaçınan barınak sahipleri gerekli analizleri yaptırmadan ,inşaatlarını mühendislerin yaptığı plan ve proje üzerinden yaptırmaktadır.Mühendisler inşaat projelerini ,belediyelerin ortaya koyduğu deprem riskine göre yapıyorlar ve uyguluyorlar.Yapılan bu uygulama sonunda aynı alanda yapılan inşaatların birileri yıkılıyor.Birileri yıkılmıyor.Çünkü birinin altı kil, birinin altı taş çıkıyor.Kilin üzerine yapılan bina yıkılırken,taşın üzerine yapılan bina sağlam kalıyor.Her yapılacak binanın zemini analiz edilerek ona göre plan ve proje yapılsa deprem felakete dönüşmeyecektir.Bu acılarda yaşanmayacaktır.Depremi felakete dönüşmesini sağlayan insanların kendisidir.Başına gelen felaketi kadere bağlamakta acizlikten başka işe yaramaz. Çözüm de getirmez.

             Ülkemizde aralıklı olarak çeşitli bölgelerimizde olan depremlerde ölenlere rahmet ,yaralılara geçmiş olsun, ailelerine baş sağlığını dilerken. Bu günden sonra olabilecek depremlerin felakete dönüşmemesi için acilen tedbirlerin alınması kaçınılmazdır.Yaşadığı binanın depreme dayaklı olup olmadığını gerekli mühendisliklere  inceleme yaptırmayanlar ve tedbir almayanlar. Kendilerini kadere değil, ölüme ter ettiklerini bilmeli. Kendisinin sebep olduğu sonucu Allah'a havale etme acizliğini göstermemelidir.

             Depremin felakete dönüşmediği Japonya örnek alınmalıdır. Depremi eğlence haline getiren Japonlar Tusunamiye önlemler almak için çalışmalarını sürdürmektedir.