Ülkemiz bir deprem ülkesidir. Ülkemizde üç ayrı büyük fay hattı vardır. Bunlardan biri; Kuzey Anadolu Fay Hattı, diğerleri   Batı Anadolu Fay Hattı,   Doğu Anadolu fay hattı.  Dolasıyla ülkemizin önemli bir bölümü deprem riskinin fazla olduğu bölgelerde; bir bölümüde deprem riskinin  az;  veya en az olduğu bölgelerde; o halde deprem konusunun ortaya getirdiği;  İnşaat  Mühendisliğinin  tüm kurallarına en üst seviyede riayet ederek binalarımızı, inşaatlarımızı, tesislerimizi yapmalıyız.

      Ülkemiz   bir deprem ülkesi; o halde  depremin  zararlı etkisinden  hiç hasarsız ve deprem olmamış gibi hissederek nasıl çıkarız.  Günümüzde  her çeşit bina yapılırken en son deprem teknolojisine uygun inşaat mühendisliği uygulanarak yapılabilir.  Ama özellikle zemini  kuvvetsiz, fay hatlarına yakın  yerlere veya  bölgelere inşaat yapmamalıyız.

      Son dönemlerde yapılan şehir hastanelerinde bu teknoloji kullanılarak; depremin binaya sekizde bir gibi çok az bir etkiyle etkilemesi; dolasıyla depremin hasarsız atlatılması mümkün olmaktadır.  Bu teknoloji;  binalar inşa edilirken; binalarda  deprem  izalatörlerinin  kullanılması  nedeniyle  depremin verdiği sarsıntının;  izalatörler  vasıtası ile sönümlemeli duruma  koyuluyor, ve binayı  çok az etkiliyor.  Dolasıyla bina içinde çalışanlar  herhangi bir olumsuz etkiyle karşılaşmadan; işlerine devam edebiliyorlar. Bu teknolojiye ‘sismik izalasyon’ deniyor ve ABD, Japonya,  Çin  Halk Cumhuriyeti, Yeni Zelanda, İtalya  gibi ülkelerde yaygın olarak kullanılıyor.

       Peki nedir bu deprem izalatörleri;   bina  inşaatına temel yapıldıktan sonra çıkacak kolonların (bodrum katı /temel üstü )   kolon altı/  kolon ortası/ kolon üstü uygulanabilmektedir.  Kolun ortasına (altına veya  üstüne)  konan; yaklaşık 30 cm çapında;  20  - 25 cm boyunda çok kuvvetli malzemeden yapılı  (esneyen malzeme )  dışı kamyon lastiğinden daha kuvvetli;  içinde çok kuvvetli doğal kauçuk; çelik plaka takviyelerle desteklenmiş; kurşun çekirdek üzerine oturtulmuş malzemedir.  Yapılan  Ar ge  çalışmaları ile yurdumuzdada demir çelik fabrikalarında;   hareketli ayak üzerinde; esnemeyi sağlıyan şekilde; çelik malzeme ile yapımı  gerçekleştirmişler. Bu malzemeler (deprem izalatörleri)  deprem anında  yüksek sönümlemeli özelliği ile depremi;  binanın üstteki kısmına, çok azını bırakıyor.  Dolasıyla herhangi bir hasar oluşmuyor.  İzalatörlerin bodrum kata yerleştirilmesi; bakım ve olası değiştirmeyi   gerektirdiğinde; sağlanan mühendislik tekniği ile kolay mümkün hale geliyor.  Deprem izalatörleri;  yatay kuvvetlerin  üst yapıma  gelmesini  önlüyor.  İzalatörler çok yüksek  binalarda kullanılamıyor.