Bizim paramızı o hale getirdiler ki, dolar karşısında adeta eridi. Eylül 2021 ayında 8 lira civarında olan dolar, aradan 4 ay geçmeden 13,50 liraya yükseldi. Dolara göre lirada meydana gelen kayıp yüzde 70 lere ulaştı. Bu kaybın sonuçlarını, devalüasyon şekilde yaşıyoruz.

Dolar tutanlar, devalüasyona karşı kendilerini korudular. Ekonomik anlamda bu koruma görünüşten ibaret. Zira, Amerika’da dolara göre fiyatlar yüzde 7 oranında arttı. Diğer bir ifadeyle, dolar kendi ülkesinde enflasyona uğruyor ve değer kaybediyor. Bizim paramızdaki kayıp, çok daha yüksek olduğu için, reel anlamda dolarda meydana gelen kaybı baskılıyor. Halbuki dolar sürekli değer kaybediyor.

1944 yılındaki Bretton Woods Para Anlaşması ile Bir Ons Altın = 31,1 Gram Altın = 35 dolar olarak kabul edilmişti. Ancak, altına bağlanan bu eşitlik korunamadı.

Doları FED basar. FED özel bir bankadır. Amerikan Devletinin, merkez bankası görevi yapan FED'de hissesi dahi yoktur. Sahibi 8 banker ailesidir. FED doları basar ve Amerikan Hazinesine borç verir. Amerikalılar, dolar kullanma karşılığında FED'e her yıl 500 milyar dolar civarında faiz öder. FED dolar bastıkça, sahipleri zenginleşir.

FED, elindeki mevcut altından daha çok dolar basıyordu. Bu durumu, Fransa’nın ünlü Cumhurbaşkanı De Gaulle fark etti. İtirazlar başladı. Elinde dolar tutanlar, al 35 doları, ver bir ons altını altını diye bastırdılar. Bunun üzerine, dönemin ABD Başkanı Nixon, 1971 yılı Mayıs ayında, tek taraflı olarak ''Doların Altın Karşılığı kaldırılmıştır'' diyerek anlaşmayı iptal etti. O tarihten itibaren dolar, karşılığı olmayan kağıt paraya dönüştü.

Dün itibariyle, uluslararası borsalarda, Bir Ons Altın = 1818 Dolar civarında işlem görüyordu. 1971 yılına kadar bir ons altın=35 dolar idi. Altına göre meydana gelen kayıp 1818 / 35= 52 mislidir.

Pandemi nedeniyle, dünya ekonomisi durgunluğa girmiş idi. Durgunluk fırsata dönüştürüldü ve dolar basılarak FED bilançosu, tarihi zirve yaptı. Sonuç ortada. ABD doları, yüzde 7 enflasyona uğradı.

Dolar tutanlar, satın alma güçlerinden yüzde 7 kaybettiler. Baz etkisiyle, 2021 yılında kayıp devam ediyor. Tasarrufunu dolar olarak tutanlar kaybediyor.