Enflasyon yüksek olduğu zaman, insanlar birikimlerini dolar olarak tutuyor. Farkında değiller, ama, dolar da enflasyona uğrayan bir paradır. Doların değer kaybı, uluslararası piyasada gerçekleştiği için, ulusal paradaki hızlı düşüş, gerçeği saklıyor.

Türkiye'de yüksek oranlı enflasyon var. Bu nedenle vatandaş birikimlerini dolar olarak tutuyor. Dolar, yastık altına atıldığı zaman, ekonomiden soyutlanır. Sermaye kaybı gibi sonuç yaratır. Bankalara yatırıldığı zaman, sermaye kaybı önlenir. Ancak, bu kez karşımıza, dolar tutmanın maliyeti çıkıyor.

Türkiyede yerleşik halkın bankalarda 220 milyar dolar civarında , döviz tevdiat hesabı var. Bankalar, döviz tevdiat hesaplarının yüzde 25'i oranında, merkez bankasın nakit dolar yatırmak zorundadırlar. Merkez bankası karşılık hesabında tutulan paralar, bankanın rezervlerini oluşturur. Banka, döviz tevdiat hesabı çözüldüğü zaman, merkez bankasındaki hesabından parayı geri alır. Vatandaşın döviz mevduatını öder.

Bu mecburiyet karşımıza, alternatif bir maliyet çıkarıyor. 220 milyar doların 55 milyar doları, Merkez Bankası karşılık hesabında atıl olarak durur. Rezerv dahi olsa merkez bankası karşılık hesabındaki parayı kullanamaz. Merkez bankasının dış aleme swaplar oluyla aldığı kredilerden borcu vardır. Kasada parası olduğu halde, borcunu ödeyemez. Faiz öder. 55 milyar dolar için ödenen faiz, bankalarda tutulan mevduatın maliyetini oluşturur.

Bir tacir düşünün. Kasasında parası var. Kredi kullanıyor. Kasadaki parayı kullanamıyor. Faiz ödüyor.

Bir de bankaların, yabancı bankalar nezdinde tuttuğu, döviz üzerinden likiditeleri vardır. BDDK 'nn kayıtlarına göre rakam, 16-20 milyar dolar arasında değişiyor. Bu rakam da ilave edildiği zaman, 70 milyar dolar civarında nakit dolar kullanılmadan duruyor.

70 milyar dolarlık borç ödenmiş olsa, yüzde 9 faizden 6.3 milyar dolar faiz ödenmeyecekti. Bankacılık sisteminin işleyişi gereği, Türkiye her yıl yurt dışına, 6 milyar dolar civarında faiz ödüyor. Ödenen faizin nedeni, para ikamesinden (dolarizasyondan) kaynaklanıyor.

Yastık altında tutulan dolarları ilave ettiğimiz zaman, rakam çok daha yükseklere çıkacaktır.

Türkiye fındık ihracatından 1,5- 2 milyar dolar elde eder. Türkiye 3 yıllık fındık parasını her yıl, dolar kullanmanın bedeli olarak ödüyor. Fındık üretimi için 4 milyon aile çalışıyor. 4 milyon insanın 3 yıllık emeği, enflasyon yüzünden (enflasyonun yarattığı dolarizasyon yüzünden) dışarı akıyor.

Parasını dolar olarak tutan uluslar, ülkelerini emperyalizmin insafına terk ediyor. Emperyalistlerde insaf olmadığı için, dolar tutan ülkelerin iki yakası bir araya gelmiyor.