Bildiğiniz üzere uzun zamandır döviz fiyatlarındaki aşırı yükseliş ve inişler var. Buna göre de düzenlenen akaryakıt fiyatları var. Hal böyle olunca haliyle istikrar ve güven ortamı kayboluyor. Yarın ne olacağını kimse bilemiyor;  işine göre yapılması gerekeni yapamıyor ve bekliyor.

     Şimdi;  3, 6, 9, 12 aylık vadeli mevduatlara belirli bir faiz ve kur garantisi getirildi. Bu mevduatların üzerinden stopajda kesilmeyecek. Vadesi geldiğinde yukarıda açıklanan mevduat faizlerini;  Merkez Bankası’nın   o günkü  kura göre  faiz gelirini kur artışı bir miktar geçti ise; aradaki fark mevduat sahibi lehine  süspanse edilecek; geçmezse normal şartlar devam edecek. Mevduatın faizi ne kadarsa  o kadarını alacak. Bu şekilde Türk Lirası’nın değeri korunmuş olacak. Bu tip döviz kuru garantisi 1970 lerde yapılmış; bunu dışında başka örneği yok. Sanırım Türk Lirası;  döviz kurlarına  karşı güven ve istikrar kazanırsa;  mevduatlara getirilen  döviz kuru garantisi de  önümüzdeki kısa ve orta vadede kaldırılacaktır.

      Bu arada döviz kurlarına göre  akaryakıt   fiyatları düzenleniyor. Yazıyı yazdığım şu andaki benzin fiyatı  (Ordu ) 11,78; motorin fiyatı  11,63;  tabii bu fiyatların içinde ÖTV ve KDV de var. Şu andaki  kur düşme eğiliminde;  belki de çok az daha düşecek. Akaryakıt fiyatları  döviz kuruna göre daha da düşürülmeli; üzerindeki ÖTV den gelen miktar biraz daha aşağı çekilmeli;  ve akaryakıt fiyatları günün makul fiyatlarına gelmelidir. Aksi halde şehir içi toplu taşımadan tutunda, şehirler arası nakliye  (sebze, meyve, gıda  maddesi, yolcu  taşıyan ) tüm araçlar  akaryakıt fiyatının  yüksekliği nedeniyle; nakliye pahalanacak; bu durum tüm tüketim mallarına zam olarak yansıyacaktır. Aynı durum balıkçılık ve tarım sektörü başta olmak üzere tüm sektörleri etkiliyecektir.