Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 96. yıl dönümü nedeniyle başkent Bakü'de uluslararası konferans düzenlendi.
Gençliğe Yardım Fonu, Azerbaycan Aydınlar Ocağı ve Türkiye Aydınlar Ocağı’nın organize ettiği Azerbaycan Cumhuriyetinin kuruluşunun 96. yılına adanmış uluslararası konferans düzenlendi. Konferansa Azerbaycan Anadolu Aydınlar Ocağı Başkanı Vügar Gadirov, Türkiye Anadolu Aydınlar Ocağı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, Gençliğe Yardım Fonu Başkan Yardımcısı Salman Aliyev, Emekli Subaylar Derneği Başkanı Emil Hesenli ve tarihçiler katıldı.
Konferansa katılan Türkiye Anadolu Aydınlar Ocağı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek yaptığı açıklamada Türkiye’nin Cumhuriyete nasıl kavuştuğu, Atatürk’ün nasıl bir istiklal savaşı verdiğini, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve nasıl zorluklardan geçtiği hakkında bilgi verdi. Konferanstan sonra açıklamalarda bulunan Anadolu Aydınlar Ocağı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, “Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 96. yılı vesilesiyle buradayız. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, İlk Müslüman devletinin, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kurucusu olan Mehmet Emin Resulzade verdikleri büyük uğraşlarla, büyük savaşlarla dünyaya şunu haykırmışlardır ki, özgürlük ve bağımsızlık bizim karakterimizdir ve bu özgürlüğümüz ve bağımsızlığımızla elde etmiş olduğumuz Cumhuriyetimiz ilelebet sonsuza kadar payidar olacaktır” dedi. Öztek yaptığı açıklamanın devamında, “Türk milletinin bir ağacının iki dalı maalesef egemen güçlerin çıkarlarının hedefindedir. Çünkü her ikisi de dünyanın en stratejik üslerinden birisinde yerleşmiştir. Düşmanımız çoktur, Cumhuriyeti kurmak kolaydır, muhafazası zordur. Atatürk’ün dediği gibi güçlü muhafızlar ister. Eğer gençliğimiz güçlü muhafızlar olarak yetişirse Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Azerbaycan Cumhuriyeti Devleti payidar olacaktır, sonsuza kadar yaşayacaktır. Bizim gençlerimizin Cumhuriyetimizi koruyabilmek için, nice yüzyıllara ulaştırmak için, neler feda etmemiz gerektiği, nasıl çalışmamız gerektiği ve de istiklalimiz için, geleceğimiz için, medeni ülkelerin üzerinde bir yere çıkabilmemiz için ne çok büyük savaşlar vermemiz gerektiği ortadadır” diye konuştu.
Azerbaycan Anadolu Aydınlar Ocağı Başkanı Vügar Gadirov ise, “Bugünkü konferansımızı Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kuruluşun 96. yıl dönümüne adadık. Bu konferansta Anadolu Aydınlar Ocağı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek bey bizi yalnız bırakmadı, kendisine teşekkür ediyorum. Azerbaycan ve Türkiye’nin iki devlet bir millet gibi güçlenmesinde her ikisinin bir birine desteği, yardımı her zaman olmuştur ve bundan sonra da olacaktır” dedi.
Kaynak: iha