Resmi temaslarda bulunmak için Bakü’ye gelen Türkiye İçişleri Bakanı Efkan Ala, Azerbaycan Adalet Bakanı’ Fikret Mammadov’la bir araya geldi.
Azerbaycan’a ziyareti kapsamında dün üç bakanla bir araya gelen İçişleri Bakanı Efkan Ala temaslarını bugün de sürdürdü. Heyetler arasında gerçekleştirilen görüşmede iki ülkenin ilişkilerinin daha yüksek düzeye taşınması için nelerin yapılması gerektiği ele alındı.
Azerbaycan Adalet Bakanı Fikret Mammadov, Azerbaycan`la Türkiye arasında çeşitli alanlarda işbirliklerinin mevcut olduğunu belirtti. Şu ana kadar Azerbaycan’la Türkiye arasında iki yüzü aşkın yasal belge imzalandığını söyleyen Mammadov, gerçekleştirilen görüşmenin de bu ilişkilerin daha da gelişmesine katkı sağlayacağını vurguladı.
Türkiye’nin her zaman Azerbaycan’ının yanında olmaktan gurur duyduğunu ifade eden Efkan Ala, Soma faciasında Azerbaycan`dan gelen destek için teşekkürlerini bildirdi. Karabağ sorununun çözümüne de değinen Ala, uluslararası platformda Türkiye’nin Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü memnuniyetle desteklediğinin altını çizdi. Ala, Türkiye ve Azerbaycan’ın her zaman kendi çıkarlarını arkada bırakarak bir birine destek olduğunu belirtti ve görüşmede alınacak ortak kararların da bu birliğe katkı sağlayacağına umut ettiğini vurguladı.
Görüşmenin ardından Efkan Ala Azerbaycan’da yeni açılan “Asan Hizmet” merkezinde geldi. Gazetecilere açıklama yapan Ala, Azerbaycan ziyaretini değerlendirdi.
Efkan Ala, ”Azerbaycan’da çok verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Başta Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Adalet Bakanı, Olağanüstü Haller Bakanı ve İçişleri Bakanı olmak üzere. Görüşmelerde daha yüksek düzeyli daha kapsamlı ilişkileri nasıl inşa edebiliriz ve hem Azerbaycan’ın hem de Türkiye’nin, hem de ikisinin bulunduğu bölgedeki ülkelerin lehine olabilecek hangi gelişmelere el ata biliriz, hangi kararlar alabiliriz bunlar çerçevesinde yürütüldü. AFAT gibi böyle acil durumlarda Olağanüstü Hallerle ve Milli Tehlikesizlik Bakanlığı’yla bir değerlendirme yaptık. Birlikte yapacağımız işleri, almamız gereken kararları değerlendirdik. Burada ASAN tek pencere altında vatandaşa sunulabilen düzenlemeleri yapılmış onu da yerinde gördük. Son derece verimli bir ziyarette bulunduğumuzu gördüm” diye konuştu.
Kaynak: iha