Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Balkan coğrafyasının önemli olduğunu söyleyerek, Türkiye’nin bu coğrafyada barışın, huzurun, istikrarın hakim olması için elinden gelen gayreti gösterdiğini söyledi.
Başbakan Yardımcısı İşler, Karadağ'ın başkenti Podgorica’daki temasları kapsamında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Podgorica Program Koordinasyon Ofisi’ni ziyaret etti. Burada basına açıklamalarda bulunan İşler, başkentteki temaslarından ve TİKA’nın projelerinden bahsetti. Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanoviç ile yaptığı görüşmenin güzel bir ortamda gerçekleştiğini aktaran İşler, “Hakikaten iki ülke arasında, bu ülke bağımsızlığını kazandıktan sonra çok güzel ilişkiler geliştirdik. Siyasi ilişkilerimiz fevkalade güzel gidiyor. Üst düzey ziyaretler sıklıkla yapılıyor. 1 ay kadar önce Çevre Bakanımız buradaydı, şimdi ben buradayım. Önümüzdeki dönemde de birkaç bakanımız ve birkaç kurum başkanımız da burayı ziyaret edecek. Buradan da Türkiye’ye bazı ziyaretler gerçekleştirilecek” diye konuştu.
İki ülke arasındaki kültürel ve ekonomik ilişkilerin arzu edilen düzeyde gelişerek devam etmekte olduğunu belirten İşler, “Tabi bu ülkenin hem AB üyeliğine hem de NATO üyeliğine Türkiye’nin desteği söz konusu. Türk dış politikası olarak Balkan coğrafyasında barışa, huzura, istikrara her türlü desteği, katkıyı veriyoruz. Bundan dolayı Balkan coğrafyasının çok kültürlü bir yapısı var. Bu çok kültürlü yapının huzur ve barış içerisinde yaşayarak bir model oluşturmasını temenni ediyoruz. Bu bağlamda Karadağ ölçeğinde bir model olması için Türkiye olarak tecrübelerimizden, birikimlerimizden her türlü katkıyı buraya vermekteyiz” dedi.
İşler, iki ülke arasındaki ilişkilerde en önemli ayağı oluşturan kurumlardan birisinin de TİKA olduğuna dikkat çekerek, “Şuan burada TİKA ofisinde bulunuyoruz. TİKA, Karadağ Cumhuriyeti’nde 2007 yılında ofisini açtı ve o günden bugüne çalışmalarını sürdürüyor. Şu ana kadar 150 civarında proje hayata geçirildi. Halen 20’ye yakın proje de devam etmekte. Bu coğrafyada da bir takım Osmanlı eserleri var. Ayakta kalan Osmanlı eserlerinin restorasyonundan tutun TİKA burada pek çok alanda hizmet yürütmekte. Bu hizmetlerin başında tabi ki sağlık alanında yapılan projeler var. İçme suyu alanında yapılan projeler var. Teknik donanım alanında gerçekleştirilen projeler var. Eğitim, tarım, meyvecilik alanlarında ciddi manada projeler burada hayata geçiriliyor. Dolayısıyla TİKA dünyanın dört bir yanında projeleriyle Türkiye’nin adını dünyaya duyurmakta. TİKA bir dostluk ve kardeşlik köprüsü görevini ifa ediyor. 1992 yılında kurulduktan sonra biz iktidara gelene kadar 2 bin 241 projeyi hayata geçirmişti. Ama o günden bugüne, 2013 yılına kadar 13 binin üzerinde projeyi hayata geçirdi. Özellikle de son 2 yılda ortalama bin 800 civarında proje hayata geçiriliyor” ifadelerini kullandı.
TİKA’nın daha evvel kalkınma ajansı olduğunu ancak kendilerinin bunu işbirliği ve koordinasyon ajansı haline çevirdiklerini anlatan İşler, “Dolayısıyla Türkiye, resmi kalkınma yardımlarını da TİKA vasıtasıyla koordine etmekte. Geçtiğimiz yılda bu rakam 3,2 milyar doları aşmış bulunmakta. Hakikaten insanlığın öldüğü bir dönemde, trajedilerin yaşandığı bir dönemde Türkiye, TİKA’nın koordinasyonluğunda AFAD ile olsun, Kızılay ile olsun ve sivil toplum örgütleriyle adeta dünyaya bir insanlık dersi vermekte” dedi.
Suriye’de yaşanan sıkıntılardan dolayı 1 milyona yakın Suriyeli mültecinin Türkiye’de bulunduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, “Başka acılar da var. Hepsiyle Türkiye olarak ilgilenmekteyiz. Biz elimizden geldiği kadar örnek olma gayreti içerisindeyiz. Yakın coğrafyamızda yaşanan acılara duyarsız kalamazdık. Çok şükür biz duyarlılığımızı gösteriyoruz ve bununla da örnek teşkil ettiğimizi düşünüyorum. Umarım Türkiye’nin yapmış olduğu bu hizmetlerden Batı dünyası da gereken dersi alır” şeklinde konuştu.
Başbakan Yardımcısı İşler, Türkiye’nin geçtiğimiz günlerde Balkanlar’da meydana gelen sel felaketinden etkilenen ülkelere ne tür yardımlarda bulunduğunun sorulması üzerine şu cevabı verdi:
“Özellikle Bosna’da ve Sırbistan’da bu sel felaketi yaşandı. Buralarda can kaybı da oldu. Bu olaylar yaşanır yaşanmaz yine TİKA olarak yardımlarımızı acilen ulaştırdık. Kızılay olarak, AFAD olarak yardımlarımızı ulaştırdık. Geçtiğimiz Cuma günü de Türkiye’nin camilerinde biliyorsunuz bu Bosna için sel felaket zedeleri için de yardım kampanyası düzenledik. Millet olarak bu coğrafyada yaşayan kardeşlerimizin yaralarını sarma gayreti, çabası içerisinde her zaman olduk. Yardım kampanyaları başlatıldı. Dolayısıyla geçmişte her zaman bu coğrafyadaki insanların yanında olduğumuz gibi günümüzde de ve gelecekte de yine birlikte olacağız. Bizim bu coğrafyada yaşayan insanlarla tarih ve kültür birlikteliğimiz, yakın akrabalıklarımız var. Buradan da Türkiye’ye göçen çok sayıda insan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak yaşamakta. Onların akrabaları da buralarda. Dolayısıyla iki ülke arasında bu vatandaşlarımız ve bu kardeşlerimiz de sıcak ve güçlü ilişkilerin kurulmasında etkin rol oynamakta. Aynı durum diğer Balkan ülkeleri için de geçerli. Balkan coğrafyası önemli bir coğrafya. Bu coğrafyada barışın, huzurun, istikrarın hakim olması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Ve Bosna-Sırbistan arasındaki o güçlü mekanizmanın kurulmasında da Türkiye ön ayak oldu. Bu coğrafyada yakın zamanda acılar yaşandı, kan döküldü, yüz binlerce insan öldü. Artık bu savaşların, bu acıların benzeri gelecek dönemlerde yaşanmasın diye Türkiye olarak bu coğrafyada barışın, huzurun, istikrarın hakim olması için her türlü gayreti gösteriyoruz ve her türlü desteği veriyoruz.”
Başbakan Yardımcısı İşler’e Karadağ temaslarında, TİKA Başkan Yardımcısı Ali Maskan ve AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal ile CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay eşlik ediyor.
Kaynak: iha