Priştine Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin konuğu olarak Kosova’ya gelen çocuk edebiyatının ünlü ismi Mevlana İdris, Kosovalı edebiyatseverlerle buluştu.
“Gerçek ve Hâyal Arasında Çocuk/Edebiyat” adlı konferans veren yazar, günümüz dünyasındaki çok yönlü gelişmelerin ışığı altında çocuğa dair ve çocuklar için edebiyatı irdeledi. Şiir, hikâye ve deneme yazan ve onlarca kitabın yazarı olan Mevlana İdris!in konferansı büyük bir ilgi ile izlendi. Prizren’de çocuklara yönelik çıkan “Türkçem” dergisinin genel yayın yönetmeni Zeyne Beksaç, konferans öncesinde yaptığı konuşmada, bir İstanbul sevdalısı olan şairin kendine özgü yolda yıllardır yürüyerek çocuk şiiri ve edebiyatına büyük katkısı geçtiğini belirtti.
Yetişkinlere yönelik tertiplenen konferanstan önce ünlü şair Mevlana İdris, Priştine Elena Gjika İlköğretim Okulu’nun Türk öğrencileriyle de buluştu. Kosova’ya ilk defa gelen İdris, İstanbul’un kaotik kalabalığından sonra buranın kendilerine çok huzurlu ve sessiz bir yer olarak geldiğini belirterek, burada 15 yıl önce bombaların patladığı düşünülürse bu sessizliğin biraz tuhaf gibi geldiğini söyledi. Şehrin tarihi bölümlerini, camileri gezdiğini, köftelerin tadına baktığını belirten yazar, "Kendimi kendi evimde gibi hissettim. Sokaklarda kulağıma Türkçe sesler geldi. Dükkanlarda Türkçe alışveriş yaptım. Bir söz vardır; ‘Dil insanın evidir’. Gerçekten dil aracılığı ile kendimi Anadolu’nun herhangi bir şehrinde gibi hissettim" ifadelerini kullandı.
İkindi Yazıları, Diriliş, Dergâh, Geniş Zamanlar ve Gerçek Hayat gibi birçok dergide şiir, hikâye ve denemeleri yayımlanan Mevlana İdris, "Korku Dükkanı" isimli kitabıyla 1998’de Türkiye Yazarlar Birliği Çocuk Edebiyatı Ödülü'ne, 2008’de ise Prizren’de yayımlanan çocuk dergisi Türkçem’in Türkçe'ye katkı dalında verdiği uluslararası ödüle layık görülmüştü. Türk çocuk edebiyatının ünlü ismi Mevlana İdris'in "Tuhaf Adamlar" serisindeki kitapları Almanya'daki bir yayınevi tarafından 9 dünya diline çevrilerek, yayına hazırlanmıştı.
Kaynak: iha