ABD Başkanı Barack Obama, Suriye krizinden olumsuz etkilenen aralarında Türkiye’nin de bulunduğu komşu ülkelere verilen desteğin arttırılacağı sözünü verdi.
ABD Başkanı Obama, West Point Askeri Akademisi’ndeki mezuniyet törenine katılarak, ülkesinin dış politikası hakkında konuştu. Ortadoğu’da ortaya çıkan tehlikelerden bahseden Obama, terörizmin bu bölgenin en büyük sorunu olduğuna işaret etti. Obama, bu sebeple ABD Kongresi’ne terörle mücadelenin ön saflarında bulunan ortak ülkelerin eğitilmesine, kapasitelerinin arttırılmasına ve rahatlatılmasına olanak sağlayacak 5 milyar dolarlık terörle mücadele fonunu desteklemesi çağrısında bulundu. Söz konusu fonun mümkün kılacağı çabaların ana odağının devam etmekte olan Suriye krizi olacağına dikkat çeken Obama, sağlanacak ekstra kaynaklarla Suriyeli mültecileri barındıran ve Suriye sınırları dışında faaliyet gösteren teröristlere göğüs geren Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Irak’a desteğin arttırılacağını ifade etti.
Obama ayrıca, “acımasız bir diktatör” olarak nitelendirdiği Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a ve teröristlere en iyi alternatifi sunan Suriye muhalefeti üyelerine verilen desteğin arttırılması için Kongre ile birlikte çalışacağını söyledi. Obama, konuşmasının ardından akademiden mezun olanlara diplomalarını takdim etti.
Kaynak: iha