Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan’ın başkenti Astana’da Beyaz Rusya ve Kazakistan ile masaya oturarak Avrasya Ekonomik Birliği’nin kurulması için imza attı. Birliğin kurulmasıyla küresel ekonominin yönünün Batı’dan Asya’ya geçmesi planlanıyor.
Kurulan birliğin tarihi önemini vurgulayan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, “Bugün burada yaptığımız buluşma Kazakistan, Rusya ve Beyaz Rusya için tarihi önem taşıyor. Avrasya Ekonomik Birliği anlaşmasıyla ilgili çalışmamızı bitirdik” şeklinde konuştu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kurulan birlikteliğin her ülkeye hem birlik olarak hem de müstakil olarak fayda sağlayacağının altını çizdi. Putin, üç ülkenin toplam nüfusunun 170 milyondan fazla olduğunu ve toplam gayri yurtiçi hasılanın 2,7 trilyon dolardan fazla olduğunu kaydetti. Bugün buluşmalarının çok büyük önemi olduğunu ifade eden Putin, “Rusya, Beyaz Rusya ve Kazakistan Avrasya Ekonomik Birliği anlaşmasını imzaladı. Bu belge ülkelerimiz için yeni seviyede bir entegrasyon sağlayacak” şeklinde konuştu.
İmzalanan anlaşma için beklemeye değdiğini ifade eden Beyaz Rusya Devlet Başkanı Alaxander Lukaşenko, “Yıllardır Avrasya Birliğini kurmak için dikenli yollarda yürüdük. Bazen adım atmakta zorlandık. Ama her zaman amacımızın ne olduğunu bilerek ilerledik. Amacımız halklarımız için barış ve dostluk sağlamak” şeklinde açıklama yaptı.
Ukrayna’nın birliğe katılmayı reddetmesiyle Avrasya Ekonomik Birliğinin, Batı dünyasının ekonomik gücünü doğuya çekmesinin zorlaştığı ifade edildi. Ukrayna ile Rusya arasındaki ilişkiler Rusya’nın Kırım bölgesini ilhak etmesiyle gerilmişti.
Avrasya Ekonomik Birliği’ne eski Sovyet Birliği ülkelerinden birçoğu katılmamayı tercih ederken, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Astana’daki toplantıya iştirak ederek, Avrasya Ekonomik Birliğine katılmaya göz kırptılar.
Anlaşmayla birlikte ülkeler enerji, sanayi, tarım ve ulaşım gibi kilit sektörlerdeki kabul politikalarının uygulanmasının yanı sıra, mal, hizmet, sermaye ve emeğin serbest dolaşımı gibi konularda da taahhüt altına giriyor. Söz konusu anlaşmanın imzalanması ile Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) coğrafyasındaki en büyük ortak pazar kurulmuş oldu.
Kaynak: iha