Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullar; eğitim öğretim faaliyetlerine  devam ediyorlar.  Birinci dönem 21 ocak 2022 de sona eriyor. Birinci dönemde toplam 94,5 işgünü var. Yarıyıl tatili 22 ocaktan 3 şubata kadar devam ediyor. Yarıyıl tatili süresi  10 iş gününü kapsıyor.  İkinci dönem 4 şubat 2022 de başlıyor.  İkinci ara dönem tatili  11 -  15 nisan 2022 tarihleri arasında; ikinci dönemin bitim tarihi  17 haziran 2022 dir. 2 ci dönemde  de 87,5 iş günü var;  toplam eğitim, öğretim  iş  günü sayısı  182  gündür.   Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda  eğitim gün sayısı 180 günden az olmaması esastır. 

       Günümüzde  okullarda öğrenci isteği olması halinde; hafta sonlarında  yetiştirme kurslarıda  olmaktadır. Dolasıyla  öğrenci yetiştirme kurslarına katılması durumunda yaklaşık  ilave 40 iş günü  daha okula gitme durumundadır.  Ben hala eğitim gün sayısının  210 gün olması gerektiğini  savunuyorum.  Bu şekilde öğrencide  eğitim öğretim kalitesinin çok  daha iyi olacağını  düşünüyorum.

      Eğitim öğretimin genel sorunlarına gelince; varsa ilgili yerde öğretmen açığı kapatılmalı;  öğretmen maaşları  günümüz  şartlarına göre iyileştirilmeli;  puan durumuna göre atanan öğretmen;  ayrıca  mülakata tabi tutulmamalıdır.   Öğretmenlik meslek kanunu çıkarılarak 3600 ek gösterge gelmelidir.   Olabildiğince  ikili   öğretime son verilip; tam gün eğitime   geçilmelidir.  Okullar gözden geçirilmeli depreme dayanıksız binalar var ise; olanaklı ise depreme karşı güçlendirilmeli; aksi halde uygun zamanda yenisi yapılarak sorunsuz   eğitim  alanı oluşturulmalıdır.  Örgün eğitim içindeki çocuklar; okuma yaşları içinde ise örgün eğitim içinde devam etmeliler; açık liseye   geçmesine müsaade edilmemelidir.  Ancak okuma yaşını geçmiş ise  açık liseye geçmesine müsaade edilmelidir. Öğrenci sosyalleşmesi  yüz yüze eğitimle daha müsait ve kolay olmaktadır.  Türkiye’de zorunlu eğitim 12 yıldır; buna okul öncesi  1 yılı  da  ilave ederek  13 yıl şekline getirmeliyiz. 4 -5 yaş gurubu da   zorunlu olmaksızın okul öncesi eğitime  devam etmelidir. Köylerde veya kırsal mahallelerde  eğer yakın merkezi noktada okul yok ise;  özellikle ilkokullarda  iki,  üç köy veya  kırsal mahallenin  merkezi  bir noktasında eski yapılmış okul var  ise açılmalı; eğer okul binası yok ise yeni bina yapılarak  çocukların evlerine en yakın noktada  eğitimlerine olanak sağlanmalı; bu okulların bünyesinde okul öncesi eğitim veren  sınıflarda olmalıdır. Şu andaki  köysel veya  kırsal altyapı  buna müsaittir.

     Ders kitapları günün teknolojik yapısına uygun; deney, uygulama ve araştırmaları yansıtır şekilde düzenlenmelidir;  kimse inanç ve görüşünden dolayı sıkıntı yaşamamalıdır.  Uzaktan öğretim; öğrenciler için takviye niteliğinde olmalı  ve tüm eğitim,  öğretim tarihleri arasında devam etmelidir.  Cemeat ve tarikatlar eğitim içinde var ise çıkarılması son derece uygun olacaktır.  Orta öğretim yurtları  MEB  yönetiminde olmalıdır; böylece maddi durumu yetersiz veya başka sorunlar nedeni ile yurtta kalan çocuklar  Devlet’in koruması ve kollaması altında olacaktır.   Özel okullarında aldığı ücretlere  bir üst sınır konulmalı;  bu okullara çok başarılı öğrencilerden (sınav sonucuna göre ) % 10 burslu öğrenci katılmalıdır.

      Yabancı dil  dersleri  5 ci sınıftan itibaren  başlamalı ve haftada dört saat olarak uygulanmalıdır.  İmam Hatip Lisesi sayısı ihtiyaca göre yeniden düzenlenmelidir.  Eğitim yöneticiliğine atananlar;  liyakatli insanlar olmalıdır.  Öğretmenlik;  öğretmenlik ve uzman öğretmenlik (sekiz yıl sonra  sınav,  eğitim  durumu puanlaması,   eğitim üretimi;  sosyal başarı puanlaması şeklinde )  olarak düzenlenmeli; mesleğe giren öğretmen devamlı eğitimde ve öğretimde ortaya çıkan yeni öğretim metod ve tekniklerini  takip edip; her geçen yıl  kendini en son  gelişmelere göre  yenilemelidir.