BAYBURT (AA) - ABDÜLKADİR NİŞANCI - Karadeniz Bölgesi'nin önemli tahıl üretim merkezlerinden Bayburt'ta hububat üreticileri, hasat döneminin verimli geçmesini bekliyor.

Bayburt Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulkadir Karabulut, AA muhabirine, il genelinde hasadın başladığını belirterek, kent genelinde yaklaşık 70 bin hektar alanda hububat üretimi yapıldığını söyledi.

Hasat çalışmaları kapsamında sahada olduklarını dile getiren Karabulut, hem çiftçilerin bu hasat heyecanına ortak olmaya hem de teknik anlamda gözlem yapmaya çalıştıklarını ifade etti.

Karabulut, Bayburt genelindeki hasat döneminin geçen seneye oranla oldukça iyi geçtiğini anlatan Karabulut, "Genel anlamda Bayburt'ta bu yıl itibarıyla gerek hububatta olsun gerek yem bitkilerinde olsun beklentilerimizi karşılayan bir durum söz konusu. İnşallah bu hasat zamanı bütün çiftçilerimize bol kazanç sağlar" diye konuştu.

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin Bayburt'ta alım merkezi kurduğuna işaret eden Karabulut, "Bu anlamda da çiftçilerimizin ürün satışında bir teminat, bir garanti olarak piyasada da fiyat istikrarını sağlayacak bir merkez çiftçilerimizin hizmetine girdi. Bununla ilgili hem il müdürlüğümüzden hem Toprak Mahsulleri Ofisi'nden hem de ziraat odamızdan gerekli bilgileri alabilirler" diye konuştu.

Türkiye'de hububat hasadının en son Bayburt'ta yapıldığını dile getiren Karabulut, şunları kaydetti:

"İnşallah ilimiz çiftçisine, ülkemiz ekonomisine hayırlı uğurlu olur. Lokal olarak değişmekle birlikte dekar verimleri 200-250 kilogramdan başlıyor. 600'ün üzerine kadar çıkan bölgelerimiz var. Bu da genel durum anlamında beklenti olarak iyi. Çiftçimiz açısından herhangi bir olumsuz durum yok. Tabi ürünün bol olmasından dolayı fiyat konusunda bazen çiftçilerimizin tereddütleri oluyor. O konuda da TMO gerekli hazırlıkları yaptı, alım merkezi kuruldu.  O anlamda da herhangi bir çiftçimizin gelirle ilgili veya ürün satma ile ilgili bir sıkıntısı olmayacak."

- "Ürün fiyatları geçen yıllara oranla biraz daha düşük"

Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe de il genelinde hububat hasadının 50 biçerdöverle yapıldığını söyledi.

Hasat sezonunun 25 Ağustos'ta biteceğini belirten Yıldırımtepe, bu yılki rekoltenin geçen seneye oranla yüksek olmasını beklediklerini ifade etti.

Yıldırımtepe, bu yıl Türkiye genelinde ürün rekoltesinin yüksek olduğuna işaret ederek, "Ürün fiyatları geçen yıllara oranla biraz daha düşük. Burada çiftçilerimize yardımcı olma amaçlı Toprak Mahsulleri Ofisi'ni bir aylık süreyle açık tutacağız. İnşallah piyasaya müdahale alımı yapacak ve piyasayı biraz daha yukarıya doğru yükseltecek" diye konuştu.

Kaynak: aa