RİZE (AA) - ÇAYKUR, yürüttüğü sosyal proje kapsamında hazırladığı yöresel motifli hediyeliklere  "Çaylık" adı altında 44 çeşit çayı da ekledi. 

Genel Müdür Sütlüoğlu, ÇAYKUR brifing salonunda düzenlendiği basın toplantısında, ÇAYKUR'un ürünleri arasına bir yenisini daha kattığını belirterek, "Çoğu yöre kadınları olmak üzere Halk Eğitim Merkezleri aracılığıyla yürüttüğümüz sosyal proje kapsamında 'Çaylık' adı altında 44 çeşit hediyelik çayı piyasaya çıkardık" dedi.

Klasik çay üretiminin dışında yöre insanı, halk eğitim merkezi ve derneklerle yürüttükleri sosyal proje bulunduğunu ifade eden Sütlüoğlu, "Sıradan bir hediyelik çay çıkarmak istemedik. Bu hediyelik çaylar, bu bölgede yöre kültürünü yansıtacak şekilde üretiliyor. Yerel motifle bölgeye gelen ziyaretçilere arz ediliyor. Türkiye genelinde satışı planlamıyoruz. Sadece bu bölgeye gelen turist ve misafirlerimize, bu çayı kalıcı hediye olarak düşündük ve planladık" diye konuştu.

Sütlüoğlu, çay üreten veya üretim yapmayarak satan ülkelerde de hediyelik çayların yer aldığını kaydederek, şunları söyledi: 

"Onlar klasik fabrikasyon ambalajlar içinde satılıyor. Fabrikasyon ambalajlar içinde bizim de sattığımız hediyelik çaylar var. Biz bunu daha farklı şekilde, halk eğitim merkezleri ve birkaç derneğimizde çalışanlarla beraber yapmak istedik. Burada yerel kültürü öne çıkarmak hedefti. Bir sosyal proje olarak buralarda çalışan, emek sarf eden kişilere de bir gelir kapısı açmak istedik. Yaklaşık 500 ile bin arasında bacılarımız, bu projenin içerisinde gelir elde ediyor. İnşallah hedeflediğimiz satışları yakalar ve bunu sürekli kılabilirsek bu gelirler de sürekli olacak."

Sütlüoğlu, hediyelik 44 çeşidin birbirinden farklı olduğunu ve her gelir düzeyine hitap edecek şekilde planlandığını ifade etti. 

- "ÇAYKUR, gelişiyor ve büyüyor"

ÇAYKUR'un geliştiğini ve büyüdüğünü vurgulayan Sütlüoğlu, şu değerlendirmede bulundu: 

"ÇAYKUR ürünlerini çeşitlendiriyor. ÇAYKUR'un faaliyetleri çok yönlü devam ediyor. Bu beklenen bir ihtiyaçtı. Bu ihtiyacı da karşılamış olduk. Bir eksikliğimizi de bu şekilde tamamlamış olduk. ÇAYKUR olarak bizim öncelikli görevimiz, çay bölgesinde yaşayan insanların ve üreticilerin refahını ve huzurunu sağlamak. Onlara çok yönlü katkı vermek. Bizim için karlılık ikinci derecede önem arz ediyor. Bütün çalışmalarımızı vatandaşımızı korumaya yönelik ve onları mağdur etmeyecek şekilde değişik politikalarla yürütmeye devam ediyoruz."

- ÇAYKUR'da yaş çay alımları 

Sütlüoğlu, İkinci sürgün yaş çay alımların devam ettiğini de belirterek, "Dün itibarıyla 8 bin 200 ton yaş çay aldık. Bir önceki gün 7 bin 600 ton çay almıştık. Toplamda ikinci sürgün döneminde bugüne kadar 72 bin ton yaş çay aldık. Tam kapasite çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kapasitemize ulaştığımız için randevulu sisteme de geçtik. Randevulu sistemde de kontenjan uygulamasına başladık. Bunun başka bir şekilde yürümesi mümkün değil" ifadesini kullandı.

Üreticilerin çok düşük fiyatla  ürün almak isteyen özel firmalara çay vermemelerini isteyen Sütlüoğlu, "Acele etmesinler. Çünkü özel sektörün de çaya ihtiyacı var, bizim de. Özellikle korsan alıcı tabir edilen yerlere çaylarını vermesinler" dedi.

Kaynak: aa